Controleer in week voor wedstrijd A-categorie of KNVB official nog aangesteld staat

Bron: www.knvb.nl

Voor het merendeel van de wedstrijden in de A-categorie wordt een KNVB official aangesteld. Helaas zijn er niet genoeg KNVB officials om alle wedstrijden in de A-categorie van een bondsscheidsrechter te voorzien. Bovendien kan het gebeuren dan een scheidsrechter zich afmeldt door bijvoorbeeld ziekte en moet worden vervangen door een verenigingsscheidsrechter. De KNVB begrijpt dat dat voor verenigingen lastig kan zijn. In dit artikel leggen we daarom het een en ander uit.

Alle standaardteams krijgen altijd een KNVB official toegewezen. Voor de reserveteams en de jeugdteams die in een divisiepoule actief zijn, geldt hoe hoger het niveau, hoe groter de kans dat een KNVB official de wedstrijd fluit.

Tien dagen voordat de wedstrijd gespeeld wordt, is bekend of een KNVB official is aangesteld en wie dat is. Dit staat in de Voetbal.nl app. Staat er tien dagen voor de wedstrijd geen KNVB official in de app, dan moet de wedstrijd door een verenigingsscheidsrechter worden gefloten.

Schuiven met vervangers

Het kan gebeuren dat er in de tien dagen tot de wedstrijd iets verandert. Een scheidsrechter kan ziek worden of om een andere reden de wedstrijd niet kunnen fluiten. De KNVB probeert een vervanger voor de KNVB official te regelen, maar dat lukt niet altijd. Vaak moet er worden geschoven met al aangestelde officials. Hierbij krijgen de hoogst spelende teams voorrang, omdat er vanuit de KNVB een aanstellingsverplichting is voor de hoogste klasses en Divisies.

Voorbeeld: meldt een scheidsrechter die is aangesteld voor een wedstrijd in de reserve eerste klasse zich af, dan kan een scheidsrechter uit een lagere klasse worden aangesteld als vervanger. Er zit een grens aan wat we kunnen schuiven, dus het komt helaas voor dat we voor wedstrijden in lagere klasses of jeugddivisies geen bondsscheidsrechter kunnen vinden.

Controleer de Voetbal.nl app

Soms melden scheidsrechters zich op het laatste moment af, vanwege bijvoorbeeld ziekte. Hou daarom in de week voor de wedstrijd goed in de gaten of de aanstelling nog in de Voetbal.nl app staat. Controleer met name op vrijdagmiddag of de KNVB official nog aangesteld staat.

De KNVB begrijpt dat het voor clubs lastig is om op vrijdagmiddag nog een KNVB official te vervangen door een verenigingsscheidsrechter. We proberen deze last-minute wijzigingen te voorkomen. Maar op het moment dat officials zich toch afmelden, moet de KNVB gaan schuiven met aanstelling. Alleen op die manier kunnen we aan de aanstellingsverplichting bij de hoogst spelende teams voldoen.