Vals spel in het amateurvoetbal

Vals spel in het amateurvoetbal

door Jan Dagevos en Rudy Boogert

GOES – Het amateurvoetbal vertoont doortrapte trekken. Vrijwel alle Zeeuwse scheidsrechters worden na een wedstrijd wel eens benaderd door clubs, spelers of andere betrokkenen om gele en rode kaarten in te trekken. Dat blijkt uit een anonieme enquête die de PZC heeft afgenomen onder 65 Zeeuwse arbiters.

Ruim 92 procent van de ondervraagde scheidsrechters is ooit in zo’n situatie verzeild geraakt. Van die ruime meerderheid geeft 14 procent toe ook daadwerkelijk gehoor te hebben gegeven aan het verzoek om gele en/of rode kaarten buiten de boeken te houden. De spelers blijft hierdoor een schorsing bespaard en clubs een geldboete vanaf 12,40 euro per gele kaart of 19,60 euro per rode kaart.

Jan Schaalje uit ’s-Gravenpolder, bestuurslid amateurvoetbal bij de voetbalbond KNVB, erkent het probleem van het sjoemelen met kaarten, maar constateert tevens dat de bond over onvoldoende middelen beschikt om alle scheidsrechters tijdens hun wedstrijden te controleren. „En bovendien gebeurt het vooral in de lagere klassen en bij de lagere elftallen“, denkt hij. In de enquête zijn echter scheidsrechters uit alle klassen vertegenwoordigd.

Een minderheid van 9 procent van de geënquêteerde scheidsrechters is wel eens benaderd om de uitslag van een wedstrijd te beïnvloeden. Te denken valt daarbij aan coulant en partijdig optreden van een arbiter. Daaraan heeft 3 procent ook daadwerkelijk gehoor gegeven. Schaalje bagatelliseert dat aantal. „Wat stelt dat nou voor? Het gaat vaak om een geintje, bij een veteranenelftal ofzo.“

In dit percentage is echter niet meegewogen het aantal gevallen waarin de voetbalclubs onderling – dus buiten de scheidsrechter om – afspraken maken over het eindresultaat van een wedstrijd. Van de ondervraagde scheidsrechters gelooft een meerderheid van 58 procent dat die vorm van vals spel in Zeeland voorkomt.

„Wedstrijden worden wel eens geregeld als elk team genoeg heeft aan een punt voor promotie of degradatie“, vermeldt een arbiter op zijn vragenformulier. Een ander schrijft: „Indien een team te weinig spelers heeft, wordt het eindresultaat wel eens geregeld om een boete voor niet komen opdagen te voorkomen.“