S.K.N.W.K. kan wél bikkelen

door Bas Abresch

NIEUWERKERK – Verkleumd door kou en regen stapte hij van het veld. Maar toch was SKNWK-trainer Adriaan Nieuwenhuijse na afloop van de wedstrijd tegen nummer twee Serooskerke een tevreden man. Uiteraard vanwege het 1-1-gelijkspel, maar vooral ook vanwege de manier waarop de puntendeling totstandkwam. SKNWK bleek te kunnen bikkelen.

SKNWK dat een punt pakte op basis van werklust. Dát had Nieuwenhuijse nog niet vaak gezien in de tweeënhalf jaar dat hij eindverantwoordelijk is in Nieuwerkerk. „We staan er niet echt om bekend dat we kunnen bikkelen“, zei de Kruininger bijna verbaasd. Nieuwenhuijse was blij met het punt tegen Serooskerke, dat belangrijke punten verspeelde met het oog op de tweede periode. Ook al betekende het gelijkspel dat er voor de zesde keer op rij niet werd gewonnen en dat SKNWK inmiddels op plaats elf staat. De laatste winst dateert alweer van 28 oktober, toen Bevelanders met 4-0 werd verslagen.

„Dit is goed voor het zelfvertrouwen. Dat heeft voor de winterstop toch een knauw gekregen. Ik verwijt ook mezelf dat we te weinig punten hebben. We moeten nu punten pakken en dat hoeft niet met mooi voetbal. Daarom ben ik tevreden over het feit dat we het ook op deze manier kunnen. De laatste seizoenen behoorden we qua voetbal telkens tot de beste ploegen van onze competitie. Dit jaar is dat anders. We durven veel te weinig te voetballen.“

Ook afgelopen zaterdag was dat geval. Vooral in de eerste helft voetbalden de Nieuwerkerkers stuk voor stuk zonder een greintje zelfvertrouwen. Meer dan de helft van de inspeelpasses verdween in de voeten van een tegenstander en in bijna alle andere gevallen verdween de bal over de zijlijn. Met name linksback Martin Huisman speelde een zeer ongelukkig eerste bedrijf. Opvallend was dat er binnen het elftal niemand opstond die de boel weer rechtzette. Aanvoerder Martijn Neele had zijn handen vol aan zijn eigen spel en ook spelverdeler Gert-Jan Tierie kon niet echt zijn stempel drukken op het spel.

Verder vielen er maar liefst drie onnodige kaarten te noteren: Tierie en Ronald van Vossen vanwege praten en Leon Goedegebure kreeg een prent voor het wegtrappen van de bal. De kaarten voor Neele en de verdienstelijk in de basis debuterende A-junior Martijn Rentier (18 jaar) vielen diep in de tweede helft toen SKNWK het punt verdedigde. „We hebben wat meer spelers met de juiste instelling nodig“, zocht Nieuwenhuijse naar een oplossing. „Maarten Padmos heeft de goede mentaliteit, maar hij praat te weinig in het veld.“

Diezelfde Maarten Padmos zette SKNWK drie minuten voor rust uit het niets op 1-1. De controlerende middenvelder reageerde alert toen de verdediging van Serooskerke een indraaiende voorzet van Leon Goedegebure niet goed verwerkte. Over de inglijdende doelman Jerry Holmes heen schoot Padmos met links raak. Daarmee maakte hij de vroege openingsgoal van Bas Rooze ongedaan. De aanvaller kon simpel scoren nadat Bernado Wattel goed gebruik had gemaakt van desoriëntatie van Huisman op de linkerflank van SKNWK. Opvallend genoeg betekenden de twee goals ook de enige twee echte kansen in de eerste helft. In deel twee waren de mogelijkheden opnieuw schaars, maar knokte SKNWK zich naar een verdiend punt. Martijn Neele toonde zich veel meer dan in de eerste 45 minuten een voorbeeld voor zijn ploeg door op wilskracht Serooskerke-topscorer Frank Allaart te bespelen. Telkens zocht hij de confrontatie met het aanspeelpunt, dat meer en meer gefrustreerd raakte. Uiteindelijk volgde een kwartier voor tijd de onvermijdelijke gele kaart voor Allaart, nadat hij Neele hardhandig neerhaalde.

SKNWK-Serooskerke 1-1 (1-1). 7. Bas Rooze 0-1, 42. Maarten Padmos 1-1. Scheidsrechter: C. Vermeulen (Moerdijk). Gele kaarten: Gert-Jan Tierie, Ronald van Vossen, Leon Goedegebure, Martijn Neele, Martijn Rentier (SKNWK), Frank Allaart (Serooskerke). Aantal toeschouwers: 60.

SKNWK: Koen de Jonge; Martijn Rentier, Martijn Neele, Leon Pollemans, Martin Huisman; Emiel Kuijten (66. Remco Veenboer), Maarten Padmos, Gert-Jan Tierie, Leon Goedegebure; Christian van Vossen (55. Wouter de Jonge), Ronald van Vossen.