Zeeuws elftal j. O 13 – Feijenoord D1

Mooi en leerzaam duel tussen Zeeuws elftal j.o 13 en Feyenoord D1.

Maandagavond 23 april hebben het Zeeuws elftal j.o 13 en Feyenoord D1 er een prachtig duel van gemaakt op het hoofdveld van Bruse Boys in Bruinisse. Er was al lang naar dit duel toegeleefd. Een tegenstander als Feyenoord D1 ontmoet je niet elke dag. De mannen uit Rotterdam behoren in deze leeftijdscategorie tot de besten in Nederland. Dat het een echte krachtproef zou worden, daarvan was iedereen wel overtuigd.

Door de vele toeschouwers die op dit duel waren afgekomen ontstond een gezellig sfeertje langs de kant met verwachtingsvolle mensen en vele familieleden. De in Nieuwerkerk wonende speler Thijs Rentier, spelend voor VVC JVOZ had een heel legertje familieleden en bekenden gemobiliseerd zoals opa’s, oma’s, spelers van zijn dorpsclub SKNWK, en een meester van school en zijn vrouw enz… Vereniging Bruse Boys bleek een prima gastheer deze avond. Zowel het Zeeuws elftal als Feyenoord D1werden goed ontvangen. Vooraf bleek dat Feyenoord D1een aantal spelers moest missen aangezien die waren uitgenodigd voor één van de KNVB districtselecties. D eze open gevallen plaatsen werden ingenomen door spelers uit de D2. Even was er de hoop dat het Zeeuwse voetbaltalent Niaz de Coninck, spelend voor Feyenoord D2, mee zou doen. De trainer van Feyenoord D1 wist bij navraag te vertellen dat Niaz licht geblesseerd was en daarom niet mee deed. Op zich wel jammer want we hadden hem graag gezien, wie weet volgend jaar dan maar Niaz.

Na een goede warming-up aan beide kanten kon de wedstrijd beginnen. Vanaf het beginsignaal van de goed leidende scheidsrechter Nijssen uit Middelburg zette Feyenoord D1 de toon. Het Zeeuws elftal werd in de beginfase overrompeld door de Rotterdammers die een enorm tempo op de groene mat legden. Al snel bleek dat de Rotterdammers op iedere positie spelers hadden staan die over een prima balbehandeling beschikten. Daarnaast lag de handelingssnelheid heel hoog. Het positiespel was goed verzorgd. Het hele veld werd goed benut waarbij de bal veelal één keer geraakt werd. Het goed doorbewegen na de actie viel vooral ook op aan Rotterdamse kant. De eerste 10 minuten liet het Zeeuws elftal zich overbluffen en nauwelijks bekomen van de schrik en happend naar adem stond het 2-0 voor Feyenoord D1.

Op dat moment werd gevreesd voor een hoge uitslag. Aan de andere kant was de vraag of Feyenoord D1 dit tempo wel vol kon houden. Van de eerste schrik bekomen herpakte het Zeeuws elftal zich op een prima manier. In plaats van vooral de Rotterdamse aanvalsgolven tegenhouden bleken de mannen van Errol Sint Jago af en toe gevaarlijke tegenstoten te kunnen plaatsen vaak onder regie van centrale middenvelder Delano Langezaal (VVC JVOZ). De Zeeuwse jongens zetten het gevoel van ontzag voor Feyenoord D1 naast zich neer. Het gevoel van respect voor de jongens uit het Rotterdamse bleef uiteraard bestaan. Met veel inzet en vooral lef kreeg het Zeeuws elftal enige grip op de wedstrijd. Het eerste kwartier was het even zoeken geweest in organisatorisch opzicht, maar het lukte de jongens om veel compacter te spelen dan in de beginfase waardoor er minder ruimte werd weggegeven.

Helaas viel in de eerste helft centrale verdediger Sander van Buren (VVC JVOZ) uit met een enkelblessure. achteraf bleek dat hij al licht geblesseerd aan de wedstrijd was begonnen. We vinden had dan ook zeer sneu voor deze grote pechvogel dit seizoen. Hopelijk is deze sympathieke krachtpatser uit Ijzendijke snel hersteld. Met Mart de Kroo (VVCJVOZ) als prima vervanger als centrale verdediger werd de wedstrijd vervolgd. Echt grip op de wedstrijd kregen de Zeeuwen de eerste helft nog niet, maar ze werden wel steeds gevaarlijker. Dat bij Feyenoord D1 de zwakste linie deze avond de achterste linie bleek te zijn werd pijnlijk zichtbaar gemaakt door Tom Wuijts (Krabbendijke). Tom werd halverwege de eerste helft tweemaal op uitstekende wijze vrijgespeeld met een mooie steekbal van centrumspits Mehari Marcos (VVC JVOZ). Met goede loopacties schudde hij tot tweemaal toe zijn direkte tegenstander van zich af en zodoende twee keer alleen voor de keeper kwam. In tegenstelling tot zijn vorige wedstrijd tegen regio Roosendaal wist hij nu een 100% score te halen uit de kansen die hij kreeg. De snelle aanvaller van “Krabbendieke” wist a la Huntelaar in zijn beste tijd de kansen met overtuiging te benutten. Dit keer geen aarzeling bij het afwerken en prompt scoort hij twee keer. Je leert wel erg snel Tommy. Het publiek genoot van deze ontwikkeling in de wedstrijd. In plaats van een grotere achterstand stond het 10 minuten voor de rust “gewoon” 2-2. In de laatste fase van de tweede helft schroefde Feyenoord D1 nog eenmaal de duimschroeven aan. Met snel, precies en mooi combinatievoetbal wisten ze nog tweemaal doel te treffen en stond er bij de rust een 4-2 voorsprong voor de mannen uit Rotterdam-Zuid op het scorebord. Keeper Arjen Traas (HVV’24) had in een wedstrijd van het Zeeuws elftal nog nooit zoveel werk te doen gehad. Met een aantal mooie reddingen wist hij de schade te beperken. Een paar tegendoelpunten kan hij beschouwen als mooie leermomenten tegen deze fantastische tegenstander, want daar gaat het tenslotte om. De middenvelders met oa. aanvoerder Delano Langezaal (VVC JVOZ), Mark Roelse (De Meeuwen) en Ruben van der Meulen (VVC JVOZ) verdienen een groot compliment, want het viel niet mee tegen het sterke Rotterdamse blok. Ze hielden vooral verdedigend aardig stand. Delano had een zeer goede tegenstander maar liet ook zien zelf over de nodige kwaliteiten te beschikken. Om beurten wonnen ze hun persoonlijke duels. Ruben van der Meulen lijkt letterlijk in een groeispurt te zitten. Lijkt ook steeds krachtiger te worden in zijn duels. Ook de aanvallers voerden naast hun aanvallende taken hun verdedigende taken goed uit. Vooral Joël Dekker (Kloetinge) moest flink aan de bak evenals Tom Wuijts en Mehari Marcos. Daarnaast was het moeilijk om in balbezit te komen en balbezit te houden omdat de Feyenoord verdedigers goed kort verdedigden veelal goed voor hun tegenstander kwamen om een bal te onderscheppen. Om beurten schoven de Rotterdamse verdedigers ook mee naar voren. Geen aanvaller kon verzaken want dan kwam het middenveld tegenover een overmacht aan spelers te staan. Dit gebeurde wel regelmatig maar dat kwam meer door de individuele klasse om een mannetje uit te spelen en zodoende voor een overtalsituatie te zorgen.

Na de pauze was de verwachting dat de krachten bij het Zeeuws elftal langzaamaan weg zouden vloeien. Niets was minder waar. In de rust moest Ramon Gamoun (Terneuzense Boys) de wedstrijd laten voor wat hij was vanwege een inmiddels slepende knieblessure. Ramon speelde een goede eerste helft maar kon helaas niet verder. Conditioneel konden de jongens nog prima meekomen. De organisatie stond goed de tweede helft. In verdedigend opzicht had het Zeeuws elftal dit seizoen nog niet zoveel te doen gehad, behalve de wedstrijd tegen AA Gent. De jongens bewezen dat ze als team onder druk ook aardig uit de voeten kunnen. Zonder iemand tekort te willen doen excelleerde Renzo Roemeratoe (VVC JVOZ) in het centrum van de verdediging. Zowel verdedigend als aanvallend stond Renzo zijn mannetje. Menig aanval wist hij te onderscheppen en gaf prima rugdekking als er een ploeggenoot uitgespeeld werd door één van de behendige Feyenoord spelers. Daarnaast liet hij met gevoel voor bluf een aantal individuele hoogstandjes zien. Eigenlijk verdient natuurlijk iedereen een groot compliment voor de inzet en gezien de mogelijkheden, de uitvoering van de voetbalbedoelingen. Wouter Faase (Terneuzense Boys) en Jean-Renel Jansen(VVC JVOZ) speelden als vleugelverdedigers ook prima. Naast het proberen uitschakelen van hun direkte tegenstander gaven ze het centrum goed rugdekking. Jean-Renel mag zich nog meer met aanvallende zaken bemoeien. Deze bescheiden verdediger kan nog sterker worden als hij dit gaat beheersen ( actie na de acties en het doorbewegen naar voren toe om ook aanvallend zijn impulsen te geven).

De tweede helft was wederom aantrekkelijk en leuk om te zien. Het hele hoge tempo van voor de rust kon Feyenoord D1 niet meer volhouden waardoor het Zeeuws elftal minder in de problemen kwam. Begin van de tweede helft hadden de Zeeuwen nog alle kans om 4-3 te maken. Thijs Rentier, Tom Wuijts en Mehari Marcos kwamen tegenover twee Rotterdamse verdedigers te staan maar wisten deze kans niet snel genoeg uit te spelen. Keeper Mitchel Braafhart (HSV Hoek) stond de tweede helft op het doel. Dit deed hij met verve, goed meevoetballend op de rand van de 16 meterlijn wist hij een paar keer prima redding te brengen bij een dreigende doorbraak. Ook over de grond redde hij een paar keer fantastisch door zich tijdig voor de voeten van een doorgebroken Feyenoord speler te storten. Het was dan ook jammer dat een paar schoonheidsfoutjes direct werden afgestraft. Uiteindelijk werd er nog twee keer gescoord waardoor de eindstand van 6-2 op het scorebord kwam. In aanvallend opzicht wisten Thijs, Mehari en Tom na de rust net niet genoeg vuist te maken alhoewel de ruimte er soms wel lag. Joey Katzenbauer (RCS) speelde de tweede helft als rechtermiddenvelder net als zijn voorganger Mark Roelse een degelijke partij prima mee op het middenveld.

In het kader van talentontwikkeling van het Jeugd Plan Nederland van de KNVB was deze wedstrijd tegen een topploeg als Feyenoord D1 een prachtig leermoment voor de jongens die allemaal in competitieverband veel lager spelen. Iedereen heeft nu ervaren hoe het is om tegen een hele goede ploeg met leeftijdsgenoten te spelen. Bewonderenswaardig om te zien was dat aan Zeeuwse kant de mouwen werden opgestroopt en met veel inzet en een goede veldbezetting Feyenoord D1 werd bestreden. Feyenoord D1 was een mooi voorbeeld om te zien wat er voor nodig is om in de top te spelen. Zoals eerder omschreven speelde Feyenoord D1 net dat tandje hoger m.b.t. individuele balvaardigheid, balsnelheid, verplaatsen van het spel, doorbewegen zowel aanvallend als verdedigend, duelkracht, slimheid in de duels (gebruik van je lichaam, net dat ene duwtje en tikje) enz. Al met al een prachtige ervaring voor onze Zeeuwse talenten die nog bij Zeeuwse amateurclubs spelen. Nogmaals chapeau mannen. Op naar de volgende topper tegen Club Brugge (wat een jaar met mooie momenten).