‘Schouwse’ laat Excelsior schrikken

door Ko de Ridder

BURGH-HAAMSTEDE – Het was zaterdag genieten in Burgh-Haamstede. De selectie van Schouwen-Duiveland gaf de voetballiefhebbers een heerlijk avondje en de Rotterdamse eredivisionist Excelsior voetballes. De Rotterdamse profs wonnen ternauwernood met 1-2.

Het grootste compliment voor ‘de Schouwse’ zat in de reactie van Excelsior-trainer Ton Lokhoff, die zijn spelers na afloop woedend in de gang naar de kleedkamer opving met de uitspraak: “Over tien minuten gaat de bus”, terug naar Rotterdam.

De Schouwse selectie onder leiding van trainer Edwin Kriens liet vanaf het begin zien wat de bedoeling was. Kriens: “Onze doelstelling was om minstens eenmaal te scoren.” En dat lukte. Bij Excelsior verliep het minder voorspoedig. Pas in de 24e minuut kwam de ploeg er echt aan te pas toen het een strafschop binnensleepte. Sieme Zijm zag zijn poging echter perfect gestopt door doelman Leon Weeda. Even later kreeg ook Gert-Jan Tierie een duwtje in het strafschopgebied, maar de strafschop bleef toen achterwege. Het was uiteindelijk Robert Braber die in de 42e minuut voor de magere 1-0-voorsprong bij rust zorgde voor Excelsior. Na de pauze handhaafde Schouwen-Duiveland zijn aanvallende strategie. Al direct moest doelman Lex van Haeften (ingekomen voor Ronald Graafland) alle zeilen bijzetten. De gelijkmaker hing in de lucht. In de 60e minuut werd een afgeslagen schot van Ronald Zwager prima verwerkt door Mathijs Hage en het was verrassend 1-1. De Schouwse elf gingen vervolgens brutaal op zoek naar de treffer die hen op voorsprong zou brengen. De ploeg bleef prima spelen: goed tempo, goede omschakeling en alles van uit een goed neergezette organisatie. De ploeg had de regie in handen, maakte de openingen en probeerde Excelsior in het hart van de verdediging te treffen. Het zwakste punt, vond trainer Kriens. Het overtal aan hoekschoppen en het feit dat geen enkele keer gedurende de gehele wedstrijd werd teruggespeeld, maakte de Schouwse voorspoed goed zichtbaar.

Bij Excelsior kwamen kleine irritaties aan het licht. En als de Rotterdammers eens een kans kregen, stond de na rust ingekomen doelman Rick Postema zijn mannetje. Beide doelverdedigers van Schouwen-Duiveland waren zaterdag toch plaaggeesten voor Excelsior.

In de 65e minuut bracht Tjeerd Korf door de 1-2 de Rotterdammers toch nog aan de voorsprong. Kort voor het eind van de wedstrijd schoot Johan Voskamp nog tegen de paal. Maar daarmee zouden de Rotterdammers te veel hebben gekregen.

Selectie Schouwen-Duiveland-Excelsior 1-2 (0-1). 42. Robert Braber 0-1, 60. Mathijs Hage 1-1, 65. Tjeerd Korf 1-2 Scheidsrechter: Jan Pleune (Burgh-Haamstede). Aantal toeschouwers: 900.

>>De voetbalselectie van Schouwen-Duiveland verliest in Burgh-Haamstede slechts met 1-2 van de eredivisieploeg Excelsior.