Schreeuw tegen lawaai langs de lijn

SIRE heeft een nieuwe campagne gelanceerd met de naam ‘Geef kinderen hun spel terug’. De campagne richt zich op de overdreven bemoeizucht van ouders langs de lijn. Die bederft volgens SIRE het spelplezier van de kinderen.

Uit een onderzoek van TNS NIPO blijkt dat ouders goede bedoelingen hebben met hun bemoeizucht. Maar ook frustratie speelt een rol, omdat de ouders zelf een bepaald sportniveau niet hebben kunnen bereiken.

91 procent van de ondervraagde ouders zegt zich te ergeren aan het geschreeuw en gescheld van andere ouders, terwijl 40 procent denkt dat andere ouders zich nooit aan hen ergeren. Toch geeft 43 procent weer aan dat ze zelf ook wel eens de kinderen opjutten.

Vloeken
De helft van de ruim 800 ondervraagde ouders ziet andere ouders wel eens vloeken bij sportwedstrijden van hun kind, maar slechts een op de twaalf ouders geeft aan dit zelf ook te doen.

Ofschoon een grote meerderheid (79%) vloeken of schelden langs de zijlijn als negatief bestempelt, noemt 10% dit gedrag positief; vooral ouders jonger dan 35 jaar delen deze mening.

Het zijn ook de jonge ouders (35 jaar en jonger) die meer betrokken zijn bij de sportwedstrijden van hun kinderen dan ouderen: 58 procent tegenover 39 procent voor ouders tussen 35 en 54 jaar.

Maatschappelijk effect
Volgens SIRE wordt door de bemoeizucht van de ouders het zelfvertrouwen van de kinderen aangetast. “Ze weten vaak niet meer naar wie ze moeten luisteren.”

Ook heeft het een maatschappelijk effect: jongeren tussen de 12 en 24 jaar vinden onsportief gedrag normaal.