Clubblad heeft langste tijd gehad

Schouwse voetbalclubs gebruiken website en nieuwsbrieven als informatiebron

Clubblad heeft langste tijd gehad

Het was een berichtje op de website van SKNWK, met als kop: ‘SKNWK gaat (voorlopig) stoppen met De Voorzet’. Met De Voorzet wordt het clubblad van de Nieuwerkerkse voetbalvereniging bedoeld.

Gezien het digitale tijdperk vroeg EilandSport zich af of er meer voetbalclubs overwegen het clubblad in de prullenbak te gooien of het zelfs al gedaan hebben. En wat blijkt? Alleen Zierikzee, ZSC’62 en WIK’57 hebben nog een clubblad

Zierikzee Peter Godrie

Bruse Boys heeft al jaren geen clubblad meer. Redenen zijn de vele werkzaamheden en de kosten. De leden worden via de digitale snelweg geïnformeerd. Leden die geen internet hebben worden per brief of telefonisch geïnformeerd. Mevo gebruikt de website als voornaamste informatievoorziening. Voor de ingebruikname van internet had de club een tweewekelijkse memo.

De Sportkoerier, het lijfblad van DFS dat sinds 1965 zesmaal per seizoen verscheen, is een jaar geleden van het toneel verdwenen. DFS-secretaris Kees de Feiter somt wat redenen op waarom De Sportkoerier verleden tijd is. “De kosten waren hoger dan de baten. Het was niet interactief en werd niet gelezen door ‘jongere’ leden. Het verzamelen van kopij was elke keer een crime en de inhoud van het blad was al oud nieuws voordat de persen stil stonden. Als organisatie ga je mee met de tijd, dus kwam er een website. Daarmee is het kleine beetje waarde wat een clubblad dan nog heeft, ook verdwenen.” De mensen die geen internet hebben, worden met een papieren nieuwsbrief ingelicht.

Voor SKNWK waren de minimale aanlevering van kopij en de hoge kosten redenen om te stoppen. De website voorziet blijkbaar in de behoefte van de meeste leden. Ze vinden het niet nodig (ook nog) kopij aan te leveren voor een clubblad. Ook heeft de redactie van De Voorzet (Steven en Martijn Neele) te kennen gegeven er steeds minder zin (en tijd) in te hebben. Dit en de toch wel hoge kosten heeft het bestuur doen besluiten te stoppen.

Namens ZSC’62 laat secretaris Piet van der Horst het volgende weten: “Wij overwegen het clubblad af te schaffen. Er wordt op dit moment een onderzoek gedaan hoe wij in het vervolg de leden gaan informeren (website, e-mail). Wij hopen nog dit jaar met een voorstel richting leden te komen”. Het clubblad van ZSC’62 bestaat al dertig jaar en verschijnt vier tot zes keer per seizoen.

WIK’57 ziet geen enkele reden om het clubblad Wikken & Wegen, dat ongeveer elke twee maanden verschijnt, op te doeken. “Enkele jaren geleden is er een nieuwe redactie geformeerd en sindsdien is de kwaliteit alleen maar vooruitgegaan”, laat Marcel Passenier namens WIK’57 weten.

Ook Zierikzee houdt vast aan Goal, haar clubblad. Fred Kramer, lid van de sponsorcommissie: “Vanwege een aantal adverteerders moet Goal uit blijven komen. De website is voor het nieuws en dat klik je zo weer weg. Goal is een hebbedingetje. “Goal verschijnt driemaal per jaar en verder heeft Zierikzee jaarlijks een presentatiegids van alle elftallen.

Hoewel Meulenpraet al een paar jaar vanwege het gebrek aan enthousiaste redactieleden niet meer is verschenen, zoekt Brouwershaven een vorm waarbij het clubblad nieuw leven kan worden ingeblazen. Secretaris Cees van Nieuwenhuize: “Zolang de website nog verbeterd kan worden gaat daar in eerste instantie de aandacht naar uit. Mogelijk zijn er ‘spin-offs’ te bedenken zoals een (digitale) nieuwsbrief”. Op dit moment worden de leden van Brouwershaven geïnformeerd via de website, het aanplakken van mededelingen in de kantine en via mond-op-mond-‘reclame’ voor leden zonder internet.

Echter, er zijn ook Schouwse clubs zonder een website. Dit zijn Zonnemaire, Dreischor en Ouwerkerk. Zonnemaire-secretaris Stoffel Duinhouwer: “We hebben ook geen clubblad want er is niemand die het op zich kan nemen. We informeren onze leden tweewekelijks via het wedstrijdprogramma en de mededelingen die in de infobak in de kantine liggen.”

Dreischor informeert haar leden via een nieuwsbrief, de jaarvergadering of een publicatiebord. Ouwerkerk heeft helemaal geen nieuwsbrief. De leden worden op de hoogte gehouden via de website, mailings, ’t Aollegaertje en het prikbord in de kantine. Renesse, wel in het bezit van een website, doet doorgaans via de mail of per post een weekbrief uit.

Net als het gros van de eilandelijke verenigingen heeft Duiveland geen clubblad. Voorzitter Joop van der Laan: “We brengen wel bij elke thuiswedstrijd van Duiveland 1 een (uitgebreid) programmaboekje uit. De leden worden geïnformeerd via de website en via de nieuwsbrief die elke twee weken verschijnt. Deze nieuwsbrief wordt per e-mail toegestuurd aan de leden. Bovendien zorgen we voor voldoende exemplaren van de nieuwsbrief in een bakje in de kantine”.