Nog drie Schouwse ploegen in de race voor promotie

Nog drie Schouwse ploegen in de race voor promotie (Ons Eiland)

Geschreven door Oscar Fonteine

Brouwershaven- In de wetenschap dat Schouwse successen in de nacompetitie schaars zijn, begonnen vijf ploegen aan de lange weg die zou moeten eindigen met promotie. Na de eerste wedstrijden is dat aantal gereduceerd tot drie mogelijke kanshebbers: Renesse, ZSC’62 en Zierikzee, dat op indrukwekkende wijze de eerste ronde doorkwam.

Na een 3-0 thuiszege op het Bredase JEKA, speelden de Zierikzeeënaars uit met 1-1 gelijk. “JEKA was een goede ploeg, maar over twee duels waren wij gewoon slimmer,” vindt Ingmar Quist. Voor de ploeg van Quist, die in de thuiswedstrijd de 3-0 op het bord zette en daarmee de return al zo goed als overbodig maakte, wacht nu een ploeg van hele andere orde: tweedeklasser HVV’24 uit Hulst. Quist: “Onlangs hebben we nog een oefenwedstrijd tegen hun gespeeld. De kans dat we doorgaan schat ik op fifty-fifty. Maar los van de prestaties moeten we ook genieten van dit soort wedstrijden. Gewoon niet teveel verwachten en dan maar zien waar het schip strandt.” Hoe Zierikzee bij een eventuele promotie in de tweede klasse voor de dag zal komen, vindt de dit seizoen definitief doorgebroken Quist nog lastig te zeggen. “Er komen natuurlijk een aantal nieuwe spelers, maar het vertrek van met name Mattijs Hage -naar Baronie- zal niet makkelijk op te vangen zijn. Daarmee verlies je toch een speler die garant staat voor 20 doelpunten. Maar laten we eerst deze nacompetitie maar afwachten.” Komende zondag gaat Zierikzee daarin eerst op bezoek bij HVV’24, een week later komt de ploeg uit Zeeuws-Vlaanderen naar Sportpark Den Hogen Blok. Mocht Zierikzee die tweestrijd overleven dan wacht op zondag 1 juni op neutraal terrein een ‘alles of niets-wedstrijd.’

Ook ZSC’62 overleefde de eerste ronde. Na de uitzege op Brouwershaven -2-3- won de Scharendijkse ploeg afgelopen maandag ook met 3-1 van Halsteren. “De start was slecht,” vond ZSC’62-speler John van der Have. “Vlak na rust kom je ook nog eens op een 0-1 achterstand. Maar daarna hebben we het heel goed opgepakt. Dat is de kracht van dit team, als we achterkomen zijn we in staat om een enorme veerkracht aan de dag te leggen.” Door de zege op Halsteren plaatste ZSC’62 zich ten koste van Brouwershaven voor de finalepoule. Daarin zijn Alliance uit Roosendaal en Wolfaartsdijk de tegenstanders. ZSC’62 moet in deze driekamp minimaal de tweede plek veroveren om te promoveren. Van der Have: “Het zal zwaar worden, maar het is zeker niet onmogelijk.” Of de routinier er in de beslissende wedstrijden zelf bij is? “Ik geniet van elke minuut en als de groep me nodig heeft dan sta ik er.”

Waar de andere eilandelijke ploegen minimaal vier ‘finales’ spelen, hoefde Renesse maar twee keer te pieken. Renesse startte afgelopen maandag met een 1-1 gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen FC Drunen, maar won de strafschoppen die de doorslag geven wanneer beide ploegen gelijk eindigen. Voor de ploeg van Leon Bakker wacht nu komend weekend de uitwedstrijd tegen Rood-Wit. Als Renesse die in winst weet om te zetten, zet het een hele belangrijke stap richting promotie. Alleen de winnaar van deze driekamp promoveert. Net als voor Brouwershaven was ook voor Bruse Boys het nacompetitieavontuur al na de eerste ronde voorbij. Bruse Boys verloor zowel de uit- als thuiswedstrijd van Meerkerk.

—————————————————————-

SKNWK en ZSC´62 zijn de enige Schouwse ploegen die de laatste jaren een rol van betekenis in de nacompetitie speelden. Vorig jaar bereikte ZSC´62, na een 1-0 overwinning op Yerseke en een 4-2 zege tegen Smerdiek, de finalepoule. Daarin verloor het in een merkwaardig duel met 3-1 van Apollo en speelde het met 2-2 gelijk tegen WHS. Dat was niet genoeg om promotie naar de derde klasse af te dwingen. In 2004 stond SKNWK op de drempel van promotie naar de tweede klasse. De Nieuwerkerkse formatie plaatste zich destijds door overwinningen op Tholense Boys en Seolto voor de finale, maar verloor deze met 1-0 van Zwaluwe.