KNVB sleutelt aan nieuwe structuur amateurvoetbal

door Lex Lammers

NIJMEGEN – De KNVB ontwikkelt een nieuw voorstel voor de topklasse in het amateurvoetbal.

Daarnaast wordt het plan uitgewerkt om de overige klassen op te krikken naar veertien clubs.

Komend voorjaar mogen de kiesmannen van de voetbalbond gaan stemmen. Het betreft twee afzonderlijke voorstellen.

De voetbalbond is afgelopen zomer over de materie nog door de verenigingen teruggefloten. Vooral de oprichting van de topklasse stuitte op groot bezwaar. De KNVB heeft aan de hand daarvan het huiswerk opnieuw gemaakt.

Nu hoopt de bond wel de goedkeuring van de clubs te krijgen. De topklasse zou dan in het seizoen 2010-2011 worden ingevoerd. In de wandelgang wordt voornamelijk melding gemaakt van een structuur met een aparte zaterdag- en zondagtopklasse. Die bestaan dan beide uit zestien clubs. Juist vermenging van zaterdag met zondag werd afgelopen voorjaar afgekeurd.

Wordt de nieuwe piramide ongetwijfeld weer een heet hangijzer voor de amateurverenigingen, de KNVB dient bij de voorjaarsvergadering op zeker het voorstel in de huidige structuur onder de hoofdklasse te wijzigen.

Bestaan die klassen nu uit twaalf clubs, dat moet omhoog naar veertien verenigingen. Daarmee worden de clubs meer wedstrijden gegarandeerd.

Dit plan stuit op minder weerstand in Nederland, zo bleek de voorbije zomer al. En de KNVB wil de districten nu ook zeggenschap geven voor de indeling. Concreet vult het district dan in tot welke klassen de verandering wordt doorgevoerd.

De vierde en vijfde klasse zouden zo bijvoorbeeld ongewijzigd kunnen blijven.