Woede over verbouwing sporthal

door Martijn de Koning

BURGH-HAAMSTEDE – Organisator Dig Vleugel van het jeugdzaalvoetbal Schouwen-Duiveland is boos over de geplande verbouwing van de sporthal in sportcentrum Westerschouwen bij Burgh.

Die is in december en januari dicht, waardoor geplande zaalvoetbaltoernooien daar niet door kunnen gaan. Ook het traditionele, meerdaagse Indoor Soccer Event voor senioren, dat het sportcentrum zelf organiseert, is afgelast. Net voor Aemstie Alive moeten de werkzaamheden klaar zijn.

De hal moet verbouwd omdat leerlingen van de basisscholen De Kirreweie en Onder de Wieken uit Burgh-Haamstede er gaan gymmen. Hun huidige gymzaal aan de Julianastraat voldoet volgens de gemeente Schouwen-Duiveland niet meer.

Vleugel is teleurgesteld dat de verbouwing juist in die periode plaatsvindt. “De winter lijkt me dé periode voor binnensport. Hoe is het mogelijk dat je juist dan zulk werk gaat doen?” Bovendien had hij het bericht graag wat eerder gehad. “Het hele jeugdzaalvoetbal was gepland, compleet met wedstrijdschema’s. Daar is veel tijd in gaan zitten. Ik moet nu weer een heleboel omgooien.”

Gevolg is dat de D-junioren van de eilandelijke voetbalclubs dit seizoen geen zaalvoetbal kunnen spelen. De E-pupillen spelen per team maar één in plaats van twee keer, in Onderdak in Zierikzee. Alleen de F-pupillen, die in De Vanger in Bruinsse aantreden, kunnen gewoon twee keer de zaal in. “Erg jammer”, stelt Vleugel. “We doen het al dertig jaar op deze manier.”

Manager Lesly Wolters van het sportcentrum begrijpt de teleurstelling. “Ik wist al een poosje dat de verbouwing eraan zat te komen, maar had gehoopt dat we de zaal er niet lang voor hoefden af te sluiten. Technisch gezien blijkt dat nu toch nodig. En de periode komt ongelukkig uit: er wordt zowel vóór als na de kerstvakantie gewerkt. In de vakantie niet, maar dan ligt de zaal dus open.” Uitstel was geen optie. “We willen de gemeente ter wille zijn en de kinderen zo snel mogelijk bij ons laten gymmen. Bovendien: als je het een paar weken later doet, komen andere evenementen in gevaar. Aemstie Alive bijvoorbeeld.” De meest ideale tijd voor Wolters zou juni zijn geweest. “Maar dat duurde voor de gemeente echt te lang.”