Lesterhuis: ‘Bom onder amateurvoetbal’

De amateurvoetbalverenigingen in Nederland moeten vrezen voor hun toekomst. Minister Klink van VWS heeft plannen om het schenken van alcohol aan banden te leggen, waardoor het voortbestaan van veel clubs ernstig wordt bedreigd.

De ministerraad bespreekt de plannen van Klink op vrijdag 19 december. De minister wil landelijke schenktijden van alcohol vaststellen en tevens een verbod op het schenken van alcohol rond activiteiten die zijn gericht op jeugd.

Klap in gezicht

Voorzitter amateurvoetbal Hans Lesterhuis sprak op de dag van zijn afscheid zelfs van ‘een bom onder het amateurvoetbal’. ,,Voetbalverenigingen zijn steeds vaker partner van de overheid waar het gaat om bewegen, bestrijding van overgewicht, waarden en normen en integratie. De aankondiging van deze maatregelen is een klap in het gezicht van de totale sport.”

Lesterhuis stelt dat voetbalverenigingen de afgelopen jaren veel hebben gedaan aan zelfregulering. ,,Vanuit de overheid, NOC*NSF en de KNVB hebben de clubs al te maken met beperkende regels. Veel clubs hebben daar uit eigen beweging nog eens extra maatregelen aan toegevoegd. Lokaal kan het gemeentebestuur in overleg met de verenigingen prima bepalen of er aanvullend beleid nodig is. Landelijk opgelegde beperkingen schieten hun doel voorbij.”

Klemmend

De algemene vergadering amateurvoetbal deed vanochtend een klemmend beroep op het bestuur amateurvoetbal om minister Klink te bewegen zijn plannen in te trekken of in elk geval zodanig aan te passen dat recht wordt gedaan aan de positie van de sport in de Nederlandse samenleving.