Een patatje met of een banaan?

De een krijgt geen hap door zijn keel en de ander moet voor de wedstrijd enorm veel energie tanken. Toch moet je een keer eten. Maar wat is nou verstandig als je grote plannen hebt om topvoetballer te worden?

Wat kun je het beste eten: een patatje met of een banaan? Dat antwoord weet je natuurlijk zelf ook wel. Een gezond stuk fruit is altijd beter voor een mens dan een vette snack. En voor een voetballer helemaal, want die wil zich zo fit mogelijk voelen.

Dat doet hij door te trainen, maar door rekening te houden met de dingen die hij eet. Een voetballer moet namelijk energie uit zijn voeding halen. Vooral op de dag van de wedstrijd. Koolhydraten zijn erg goed. Die zitten in pasta, aardappelen en rijst, maar ook in brood, fruit en groenten. En heel belangrijk: vergeet niet te drinken! Het liefst water of melk.

Wanneer eten?

Het belangrijkste is dat je tijdens de wedstrijd geen honger of dorst krijgt. Dat betekent dat je het beste zo’n twee tot vier uur vóór de aftrap een voedzame maaltijd kunt nemen. Niet te veel natuurlijk, want dan voel je je tijdens de wedstrijd tonnetje rond en kom je nauwelijks vooruit. In het slechtste geval word je nog misselijk ook. Maar je moet ook weer niet te weinig eten, anders kom je energie tekort en kun je niet zo hard rennen als je zou willen. Heb je kort voor de wedstrijd begint toch nog trek in iets, neem dan een banaan of een mueslireep.

JA!

Tomatensoep, heldere groentesoep

Wit brood of beschuit met jam, honing, stroop, rookvlees, kipfilet of magere kaas.

Banaan, appel

Kip- of kalkoenfilet

Mager vlees of vis geroosterd, gekookt, gestoomd

Gekookte aardappelen, rijst, pasta

Wortelen, witlof, spinazie, broccoli

Magere yoghurt

Water, vruchtensap, magere melk

NEE!

Patat, kroket, frikadel

Fastfood: hamburgers en kipnuggets

IJsjes

Snoep en chocolade

Cola, sinas en andere frisdranken

Chips, pinda’s en nootjes

Taart en gebak

Mag je nou nooit een patatje met en een cola? Natuurlijk wel, alleen met mate en op het juiste moment. Een keertje ná de wedstrijd bijvoorbeeld.

Tip: Ontbijten!

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ga niet zonder ontbijt de deur uit. Met een lege maag kun je nooit goed presteren! Een goed ontbijtje bestaat uit een zuivelproduct (melk, yoghurt, kaas), brood of ontbijtgranen en drank als thee of vruchtensap.

1 reactie op "Een patatje met of een banaan?"

  1. stimulans | 12-01-2009 at 10:19 |

    … dus beef..!!

Reacties gesloten.