Eilandelijke vrijwilligers verzekerd voor schade

door Melita Lanting

ZIERIKZEE – Vrijwilligers die actief zijn voor verenigingen of clubs zijn inmiddels verzekerd door de gemeente Schouwen-Duiveland.

De verzekering dekt schades die door vrijwilligers zijn veroorzaakt maar ook de aansprakelijkheid als anderen schade oplopen door acties van vrijwilligers. “Bijvoorbeeld als een club een kunstgrasveld aanschaft en vervolgens blijkt dat de club dit niet kan betalen omdat de administratie niet op orde is. Een fabrikant kan dan de bestuursleden aansprakelijk stellen in hun privévermogen. Dat is nu afgedekt”, zegt Evert de Boer van de gemeente.

De verzekering dekt alleen schades die zijn ontstaan in verenigingsverband. Dat kan voor de kerk zijn, voor een voetbalvereniging of de kaartclub, als het maar in een ‘georganiseerd verband’ is. De buurman helpen de dakgoot leegmaken, valt niet onder deze verzekering want dat is geen werk in verenigingsverband.

Clubs hoeven zich niet aan te melden voor deze verzekering die bestaat uit een ongevallen- en persoonlijke eigendomsverzekering, een rechtsbijstandsverzekering en een aantal aansprakelijkheidsverzekeringen.

Zodra er sprake is van schade kan een formulier gedownload worden vanaf de site van de gemeente en daarna pakt de verzekeraar (Centraal Beheer Achmea) de zaak op. De gemeente is zelf niet betrokken bij de afhandeling van de zaak. De gemeente heeft de verzekering afgesloten omdat ze vrijwilligerswerk belangrijk vindt.