Uitgewerkt voorstel twee topklassen

De amateurverenigingen kunnen zich deze weken uitgebreid buigen over het plan voor de aanpassing van de competitiestructuur amateurvoetbal.

Het bestuur amateurvoetbal stemde twee weken geleden in met een voorstel van de zogenaamde Taskforce, die sinds vorig jaar juni in opdracht van de algemene vergadering amateurvoetbal in de weer is geweest. Daarbij werden in samenwerking met verenigingsdelegaties en andere belanghebbenden alle mogelijkheden verkend en voortdurend tegen het licht gehouden.

Twee topklassen met zestien clubs

Het voorstel houdt in dat met ingang van het seizoen 2010/’11 twee topklassen worden ingevoerd, een voor het zaterdagvoetbal en een voor het zondagvoetbal. De topklassen moeten gaan bestaan uit zestien clubs. Onder de twee topklassen blijven zes hoofdklassen gehandhaafd die elk veertien clubs tellen. Met ingang van het seizoen 2010/’11 kan één club uit de Jupiler League degraderen naar de topklassen. De kampioen van de topklassen is gerechtigd te promoveren naar de Jupiler League. Als de kampioen niet wil, is uitsluitend de verliezend finalist in de gelegenheid gebruik te maken van het promotierecht.

Vergaderingen

De verenigingen kunnen zich tijdens de komende cluster- en regiovergaderingen (van 15 april tot 7 mei) uitspreken over de plannen en waar nodig hun vragen stellen of opmerkingen maken. Tijdens de zes districtsvergaderingen (van 18 tot 20 mei) worden de meningen gebundeld. Het is uiteindelijk aan de zestig afgevaardigden amateurvoetbal om zich op zaterdag 6 juni in Zeist definitief uit te spreken over de plannen.