Geen kampioenen, maar genoeg redenen voor feestje

Geen kampioenen, maar genoeg redenen voor een feestje

Drie plaatsen – bijna vier – in de nacompetitie voor Schouwse voetbalploegen in het seizoen 2008/2009. Zet dat eens af tegen het conduitestaat van het jaar ervoor toen het eilandelijke voetbal drie kampioenen afleverde en vier teams in de nacompetitie zette. Mag je dan concluderen dat het slecht gaat met het voetbal op Schouwen-Duiveland? Nee. Er zijn dan wel geen kampioenen maar genoeg redenen voor een feestje.

BESCHOUWING Peter Godrie

Door de bank genomen hebben de prestaties van het afgelopen seizoen meer aanzien dan in 2007/2008. Het was dat seizoen waarin het Schouwse voetbal uit historisch oogpunt mooie, unieke, opmerkelijke maar logische resultaten boekten. Ga maar na. De kampioenschappen van DFS, SKNWK en Duiveland kwamen toen niet uit de lucht vallen. Met Mathijs Hage, de huidige Baronie-speler verwikkeld in een hevige kampioensstrijd in de hoofdklasse B met EVV en Gemert, schopte Zierikzee het tot de ultieme (verloren) finale van de nacompetitie. Dat juist Hage daarin een grote rol had, was voor iedereen klip en klaar.

Dat ZSC’62 via de nacompetitie naar de derde klasse promoveerde, stond al voor het finale treffen met Alliance vast. De Roosendalers kwamen met precies elf voetballers naar Scharendijke. Om nog maar eens te onderstrepen wat ze niet wilde. Enfin, de gevolgen voor ZSC’62 zijn inmiddels al een aantal weken bekend. Met andere woorden: de promotie van ZSC’62 verraste ook niemand. Dat waren wel de nacompetitieplaatsen voor Renesse en Brouwershaven, op het laagste niveau van respectievelijk het zondag- en zaterdagvoetbal. Tot zover het seizoen 2007/2008.

Terug naar dit seizoen waarin Duiveland voor de winterstop bij haar debuut in de tweede klasse moeiteloos de lijn uit de derde klasse voorzette. Fris, frank en vrij zette ze vrijwel iedere tegenstander naar haar hand. Het resulteerde logischerwijs in het veroveren van de eerste periodetitel. Na de winterstop was de gebruikelijke winterdip niet zo diep als voorgaande seizoenen, maar verspeelde Duiveland te veel punten om rechtstreeks door te stomen naar de titel. Deze is inmiddels in handen van Dinteloord gekomen. Voor Duiveland rest de nacompetitie om eventueel een vlammend einde van het seizoen 2008/2009 te bewerkstelligen. Hoe het ook afloopt, Duiveland heeft alle redenen voor een feestje. De nacompetitie is boven verwachting gehaald – de doelstelling was handhaving – en de reguliere competitie werd afgelopen weekeinde afgesloten met een tweede stek. En dat allemaal voor het ‘kleine’ Oosterlandse Duiveland.

Mocht Duiveland falen in de nacompetitie, kan het na de zomer zomaar DFS als één van de elf tegenstanders treffen. Ja, want waarom zou het elftal uit Burgh-Haamstede niet kunnen promoveren? Een paar weken geleden kwam DFS definitief in het bezit van de tweede periodetitel en dat is een debuutseizoen in de derde klasse gewoon een goede prestatie. En dan te bedenken dat trainer Nico Schoute vanwege de vele blessures zelden in dezelfde opstelling heeft kunnen spelen. Of wat te denken van de vele rode kaarten die DFS kreeg waardoor de ploeg meerdere malen wedstrijden met tien man eindigde. Het merendeel van de (brede) selectie is nu gevrijwaard van blessures en schorsingen en dus is ploeg klaar voor een fraai slotoffensief van dit seizoen, dat zomaar kan leiden tot promotie naar de tweede klasse. Hoe het ook afloopt, het seizoen is geslaagd met het bereiken van de nacompetitie en waarschijnlijk een vierde plaats op de ranglijst.

De derde kampioen van het vorige seizoen, SKNWK, had tijdens haar ‘debuut’ in de derde klasse net als DFS behoorlijk wat blessures. Ze slaagde er, in tegenstelling tot DFS, niet altijd in die op te vangen. Heel even was er de vrees om degradatievoetbal te moeten gaan spelen, maar die angst bleek, gelukkig voor SKNWK, al snel ongegrond. Het team pakte bijtijds de nodige punten en sluit het seizoen keurig af op een vijfde plaats. Van een anoniem seizoen, waarover de SKNWK-site onlangs berichtte, is geen sprake.

Anoniem bleef Bruse Boys dit seizoen evenmin. Op en rond het voetbalveld in Bruinisse is van alles gebeurd en er is veel gesproken (en een beetje geschreven) over allerlei bij- en hoofdzaken. De stand op de ranglijst was voor iedereen duidelijk. Op een gegeven moment stond Bruse Boys zelfs laatste in haar derde achtereenvolgende seizoen in de tweede klasse. Langzaam maar zeker kroop de ploeg van trainer Edwin Kriens uit het dal en had ze bijna reden tot een feestje. De tweede periodetitel lonkte en lag voor het grijpen. Maar op een voor Bruse Boys zwarte zaterdag in Zevenbergen ging het helemaal mis en viel de ‘bekroning’ op een zeer wisselvallig seizoen in het water. Daarna herstelde Bruse Boys zich goed en eindigde ze in het linkerrijtje van de tweede klasse. Eind goed al goed.

Dat gezegde rechtvaardigt ook de prestaties van Zierikzee. Op de slotdag bereikte het elftal eigenlijk uit het niets de nacompetitie en sloot de ‘normale’ competitie af op een keurige tweede plaats. In het seizoen 2007/2008 waren de resultaten hetzelfde, maar toen speelde ene Mathijs Hage nog mee. Het aandeel Hage was deze keer nihil en dus mag ook Zierikzee best een feestje vieren.