Dé Discussie van 2009: Fusie

Op de website van A.S.V. Brouwershaven schreef Oscar Fonteine een artikel over ‘Dé Discussie van 2009: Fusie’:

Om tijdens de voetballoze periode toch nog af en toe wat dingen op de site te publiceren koos ik vorig jaar voor enkele historische wedstrijden. Dit jaar wil ik gaan proberen om een paar leuke, losse stukjes te publiceren. Laat ik er wel meteen bij aantekenen dat onderstaand stuk op persoonlijke titel tot stand is gekomen.
Wie Anno 1999 praatte over een fusie tussen eilandelijke voetbalploegen kon een klap voor zijn kop krijgen. Of in ieder geval werd op z’n minst gevraagd of de persoon die het woord fusie ter sprake bracht wel helemaal goed bij zijn verstand was.

In de jaren die daarop volgden was het alleen SKNWK dat wel oren leek te hebben naar een fusie met Duiveland. De Oosterlanders hielden de boot echter af. Anno 2009 is de situatie in voetballand rigoreus veranderd. Het woord FUSIE lijkt een ware hype te worden. De eerste stap werd gezet door Dreischor en Zonnemaire, die vorig jaar met hun elftallen samen gingen voetballen en dit jaar een compleet nieuwe vereniging beginnen, D(reischor)Z(onnemaire)C(ombinatie). Het samenspelen vorig seizoen leverde vorig jaar weliswaar minder problemen met het aantal spelers op, cijfermatig leverde het in het eerste seizoen niet meer dan een laatste plaats op en een magere 8 punten. Laten we hopen dat de definitieve fusie zich het komend seizoen ook qua prestaties gaat uitbetalen. In de beginfase was overigens ook Ouwerkerk betrokken bij de samenwerkingsplannen, maar de ledenvergadering van de Ouwerkerkers ging niet akkoord. Zierikzee en MEVO flirtten onlangs met elkaar, maar een overgrote meerderheid van de leden van MEVO (87%) blijkt geen interesse te hebben. Heel verrassend is dat niet, MEVO was vorig jaar cijfermatig de grootste vereniging van het eiland en in een plaats met ruim 10.000 inwoners kunnen een zaterdag en zondagvereniging natuurlijk makkelijk zelfstandig blijven bestaan.

Op de site van WIK’57 werd onlangs ook de discussie over een fusie op gang gebracht. In een poll kan gestemd worden over een eventuele samenwerking. De uitslag van de poll is absoluut niet maatgevend, immers ook buitenstaanders kunnen stemmen, maar kan wel de inleiding zijn om een verenigingsbrede discussie op gang te brengen. Tot op heden geeft een ruime meerderheid aan positief tegenover iets dergelijks te staan.

Afgezien van de situatie rondom DZC blijft het momenteel bij proefballonnetjes die diverse mensen oplaten en die in sommige gevallen even hard weer worden afgeschoten. Vroeg of laat zullen er wellicht meer clubs hun voorbeeld volgen.

Bij Brouw is de discussie voor zover ik weet momenteel nog geen hot item, al moet ik er wel direct bij aantekenen dat ik geen bestuurslid ben en derhalve mogelijk niet alle ins en outs ken. En met het risico dat ik nu als kortzichtig wordt beschouwd: van mij mag het nog wel even duren. Want met een relatief jonge spelersgroep kunnen we nog wel even vooruit en daarnaast zit er over enkele jaren ook bij de jeugd wel wat aan te komen. En dan hebben we nog Innovation Island, dat in Brouw zal beginnen (zie PZC van vandaag) en ook al duurt dat nog een aantal jaar, ook daar gaan wij als voetbalvereniging ongetwijfeld een graantje van meepikken.