Kriens: Angsthazenvoetbal is uit den boze

door Rudy Boogert

ZIERIKZEE – De voetbalselectie van Schouwen-Duiveland is klaar voor het treffen met Excelsior.

Morgenavond staat het jaarlijkse duel met een profclub op stapel in Burgh-Haamstede. In voorbereiding op de wedstrijd speelde de Schouwse selectie zaterdagmiddag een oefenwedstrijd tegen het Westlands elftal. Op het veld van Mevo in Zierikzee werd uiteindelijk met 2-3 verloren.

Met drie trainingen en een oefenwedstrijd in de benen komt het Schouws elftal beter beslagen ten ijs dan voorgaande seizoenen. Dat is ook wel nodig, verwacht trainer Edwin Kriens, want het duel komt later in de voorbereiding van Excelsior dan vorige jaren. Excelsior opent volgende week het seizoen al in de Jupiler League.


Ronald Zwager schermt de bal af in het duel met het Westlands elftal. Zwager gaf de assist bij het openingsdoelpunt van Dennie le Comte. foto Dirk-Jan Gjeltema

Voorgaande jaren kwamen de profclubs doorgaans vroeg in hun voorbereiding naar Burgh-Haamstede, dit keer is het voor Excelsior de laatste krachtmeting voordat de competitie begint. Conditioneel en speltechnisch zullen de Rotterdammers, die onder leiding staan van trainer Alex Pastoor, daardoor aanzienlijk krachtiger zijn.

Het Schouws elftal zal zich echter niet ingraven, verklapt Edwin Kriens. “We passen ons natuurlijk wel aan. We zullen compact spelen en proberen snel om te schakelen als we balbezit hebben. Daar hebben we op getraind. We gaan dus echt geen angsthazenvoetbal spelen. We willen het publiek een leuke wedstrijd voorschotelen.”

In het oefenduel met het Westlands elftal moesten Vincent Goedegebuure (Renesse) en Wesley Goud (SKNWK) zaterdag beiden geblesseerd verstek laten gaan. Rudi van der Bijl van Bruse Boys was opgeroepen als vervanger en speelde een helftje mee. Huib Nortier deed zaterdag ook mee, maar is morgenavond verhinderd in het ‘galaduel’ met Excelsior.

Tegen het iets hoger ingeschatte Westlands elftal maakte het eilandelijke keurkorps een goede start. In de eerste 25 minuten zag Kriens een gelijkwaardige wedstrijd. In die periode kwam het thuisteam op voorsprong via Zeeuws topscorer Dennie le Comte. Zijn ploeggenoot bij Duiveland, Ronald Zwager, leidde een counter in en bediende Le Comte op maat.

Voor rust sloeg Westland echter al terug. Een defensief slordigheidje betekende 1-1, vlak voor rust werd het 1-2. Na rust maakte Ingmar Quist (Zierikzee) gelijk. Hij ontfutselde een verdediger de bal en verzilverde de kans die daaruit volgde. In het slotkwartier besliste Westland het duel na weer een defensief Schouws slippertje.

De wedstrijd morgenavond in Burgh-Haamstede begint om 19.30 uur.