Jos Wesdorp bouwt aan een nieuw ZSC’62

door Klaas Verspoor

ZIERIKZEE – De constructietekening is gemaakt, het fundament ligt er en de bouwstenen zijn aanwezig.

Het is nu aan trainer annex architect Jos Wesdorp om in Scharendijke bij ZSC’62 een elftal op te bouwen waarmee de club nieuwe successen kan boeken.

Aan het begin van de 21e eeuw, in het seizoen 2000-2001, promoveerde ZSC’62 naar de derde klasse A van het zaterdagvoetbal. Daar bivakkeerde de ploeg vijf seizoenen. Twee seizoenen vierde klasse B volgden, waarbij het laatste weer promotie naar de derde klasse opleverde. In het seizoen 2008-2009 degradeerde ZSC’62 met drie punten, veertien goals voor en honderd tegen, op troosteloze wijze opnieuw naar de kelder van het zaterdagvoetbal.

Met Jos Wesdorp koos ZSC’62 voor een opbouwtrainer. Wat trof hij aan bij ZSC’62?

,,Ik moest helemaal opnieuw beginnen. Alle A-junioren zijn doorgeschoven naar de senioren. Ik heb nu acht A-junioren die ik binnen nu en een jaar wil brengen. ZSC is een vereniging in opbouw. Een nieuwe ploeg op poten zetten kost twee of drie jaar. Als het allemaal lukt wat ik wil, dan staat er daarna een goede ploeg.”

ZSC’62 koos, mede omdat een aantal oudere spelers naar een lager elftal verhuisde, min of meer noodgedwongen voor de jeugd. Jos Wesdorp hevelde ook een drietal spelers uit ‘het derde’ over naar zijn selectie. ,,Het is een schitterende uitdaging voor me. Toen ik voordat ik hier aan de slag ging met het bestuur sprak, werd me verteld dat ZSC na een moeizaam jaar weer het plezier moet terugkrijgen. Dit jaar moet er niks! Het is lekker werken. Het klikt gewoon. Ik wil slagen bij ZSC en hoop er twee of drie jaar te werken.”


Jos Wesdorp heeft het uitstekend naar zijn zin bij ZSC. foto Dirk-Jan Gjeltema

Wesdorp vertelt vol passie over zijn selectie. ,,Vanaf 1 augustus heb ik een ploeg die er voor gaat. Vorig seizoen heb ik vier of vijf wedstrijden gezien, en dat was meestal alleen maar antivoetbal. Lange ballen en direct zelf weer onder druk komen te staan.”

,, Er zit nu al iets meer voetbal in, maar de prestaties zijn er nog niet. Maar ook dat is een proces. Ik heb voor mezelf het linkerrijtje als doel gesteld. Als dat lukt, hebben we het deze ploeg vrij goed gedaan.”

In de vierde klasse A, een klasse die volgens Wesdorp bewust gekozen is om de spelers onder een grotere weerstand te laten ‘opgroeien’ dan in de vierde klasse B, bezet ZSC’62 na vijf wedstrijden met vier punten de elfde plaats. Slechts Apollo’69, Cadzand en SVD staan lager.

,,Op zich is dat wat teleurstellend. Ik had een punt of negen verwacht, maar we hebben gewoon een probleem met scoren. Maar het gaat met pieken en dalen.”

Het laatste is inherent aan werken met jeugd. Vooral op tactisch gebied valt de jonge garde flink bij te spijkeren. ,,Dat is echt een probleem en dat kost veel tijd en energie. Maar ik kan mezelf niets verwijten want ik steek er 150 procent energie in.”

Morgen komt Apollo’69 op bezoek. Wesdorp: ,,Apollo is ook een jonge ploeg in opbouw. We gaan er alles aan doen om de drie punten in Scharendijke te houden.”

Jos Wesdorp

Leeftijd: 49 jaar Woonplaats: Zierikzee Clubs: Jos Wesdorp is aan zijn achtste club als trainer bezig.

Hij begon bij Zierikzee en werkte daarna bij Mevo, Flakkee, ging vervolgens opnieuw naar Zierikzee, werd trainer van SKNWK, Luctor’88, Dreischor en Bevelanders, trad wederom in dienst bij Zierikzee en is nu bij ZSC’62 aan een nieuwe elftal aan het bouwen.

Hoogtepunt carrière: “Dat ik met Luctor’88 een periode heb gepakt en met SKNWK periodekampioen geworden ben.”

Dieptepunt carrière: “De degradatie met SKNWK (in het seizoen 1999-2000) uit de Brabantse derde klasse.”

1 reactie op "Jos Wesdorp bouwt aan een nieuw ZSC’62"

  1. Bob de Bouwer | 16-10-2009 at 14:56 |

    Je kan wel een goede architect zijn, maar als je vervolgens niet de juiste materialen hebt om te bouwen, kom je nergens

Reacties gesloten.