AZVV-trainer waakt voor al te veel optimisme

door Peter van Kouteren

AXEL – Met een 5-0-zege op hekkensluiter Kruiningen schaarde AZVV zich bij de beste drie van de derde klasse van het zaterdagvoetbal.

De Axelaars schroefden bovendien met dertien punten uit zes duels het gemiddelde op naar dat van een serieuze titelkandidaat.

Na de ruim uitgevallen overwinning tegen een door de arbiter tot negen man uitgedunde ploeg rekende menig AZVV-aanhanger erop dat de ploeg zich komende zaterdag in het inhaalduel tegen Spui naast de koplopers VCK en De Noormannen schaart.

Trainer Eddy van der Hooft waakte echter voor optimisme. ,,Virtueel koploper?, herhaalde hij de vraagstelling. ,,We hadden er eigenlijk al boven moeten staan”, verwees hij naar de duels met SKNWK (3-2 verlies) en De Meeuwen (2-2), waarin zijn ploeg beide keren een 2-0 voorsprong weggaf. ,,We doen goede zaken, maar in de strijd om de periodetitel telt het doelsaldo. Iedereen denkt dat we zo maar even over Spui lopen, maar we moeten er eerst maar eens van zien te winnen.”

De derby tegen de nieuwkomer in de derde klasse A was na afloop van de zege op Kruiningen hét onderwerp van gesprek in Axel. Maar Eddy van der Hooft, die al wekenlang moet schuiven met spelers om het wegvallen van geblesseerden op te vangen, was na afloop niet blind voor de realiteit. ,,We hadden in de eerste helft zeker het initiatief, maar ik vond het niet overtuigend.”

Mustafa Yilmaz, die met een fraaie kopbal doelman Verhage verschalkte (1-0), was voor rust de enige die het lichte veldoverwicht vertaalde in een treffer. De spaarzame tegenstoten van Kruiningen waren zeker niet ongevaarlijk. Zo was Clody Kuniania (eerst met een kopbal, later werd zijn inzet van de doellijn getrapt) twee keer dicht bij een treffer.

Uitgerekend in een fase waarin de bezoekers serieus leken aan te zetten voor een offensief, deelde AZVV de genadeklap uit. Kruiningen kwam goed uit de kleedkamer, maar moest toestaan dat de Zeeuws-Vlamingen in een tijdsbestek van vijftien minuten drie keer scoorden.

Wouter Boeije tekende met een bekeken schuiver voor 2-0. Kana da Rosa Bernardo bood Ben Ongenae een niet te missen kans (3-0) en invaller Bowling Karapun liep een harde voorzet van Da Rosa Bernardo in eigen doel (4-0). De donkere spits bepaalde zelf uit een strafschop de eindstand op 5-0.

AZVV-Kruiningen 5-0 (1-0). 35. Mustafa Yilmaz 1-0, 55. Wouter Boeije 2-0, 63. Ben Ongenae 3-0, 71. Bowling Karapun (e.d.) 4-0, 80. Kana da Rosa Bernardo (strafschop) 5-0. Aantal toeschouwers: 200. Scheidsrechter: A. F. Brouwers (Nieuw-Lekkerland). Rode kaart (60.): Jimmy Fens, (80.) en Edgar Verhage (beiden Kruiningen).