Spui wijdt vernieuwde hoofdveld in met zege

door Peter van Kouteren

SPUI – Vijf wedstrijden achter elkaar incasseerde Spui in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal een nederlaag.

Vijf duels achtereen lukte het de nieuwkomer niet om te scoren. Tegen SKNWK brak de formatie van Chris de Beer de ban. Met een 2-1 zege nam Spui het vernieuwde hoofdveld in gebruik.

De opluchting was groot, toen scheidsrechter Pleune uit Burgh-Haamstede het laatste fluitsignaal blies. Spui boekte een verdiende zege, maar kraakte in de slotfase in al zijn voegen. ,,We hebben weer gescoord. Dat is heel belangrijk”, zei Chris de Beer. ,,In de derde klasse krijg je weinig kansen, omdat alle ploegen goed georganiseerd spelen.”

Mark Otterloo brengt Spui met een fraaie lob op een 2-0-voorsprong tegen SKNWK. foto Peter Nicolai

Veli Eryürük brak met een fraaie kopbal op slag van rust de ban voor de Zeeuws-Vlamingen, die in de eerste helft tegen de wind in een veldoverwicht hadden en eigenlijk met een ruimere voorsprong de rust in hadden moeten gaan. ,,We hebben veel aanvallend ingestelde spelers”, verklaarde De Beer de gedurfde speelwijze. ,,Daarmee zijn we vol op de aanval gegaan. Tegen de wind in was het goed combineren.”

Spui nam na het eerste kwartier het initiatief. Dat resulteerde tot aan de rust in een aantal fraaie mogelijkheden. Halverwege de eerste helft scoorde Niek de Meijer uit de eerste de beste kans, maar tot verbijstering van iedereen gebaarde de arbiter door te spelen, nadat de Nieuwerkerkse doelman de uit het zijnet kaatsende bal terug in het veld had gewerkt. Jelmer de Pooter (kopbal net naast), Mark van Minnen (op de voet van de keeper), Michael van Mol (kopbal van de lijn gewerkt) en weer Van Minnen (schot voorlangs) waren dicht bij de openingstreffer.

De 1-0, kort voor rust, was dan ook een mentale opsteker. Kort na de hervatting verdubbelde Mark Otterloo met een lob de marge: 2-0. Spui leek op rozen te zitten, maar had geen antwoord op een wijziging in de speelwijze van SKNWK. Wilco de Valk, die het duel centraal achterin was begonnen, schoof door naar het middenveld en voorzag zijn ploeg van een nieuwe impuls. George van Heukelum tekende halverwege de tweede helft voor 2-1. ,,Daarna lieten we ons te veel terugdringen en kwamen we niet onder de druk vandaan”, vond De Beer. ,,We waren te gehaast bij uitvallen. Dat hadden we rustiger uit moeten spelen.”

Spui-SKNWK 2-1 (1-0). 44. Veli Eryürük 1-0, 53. Mark Otterloo 2-0, 67. George van Heukelum 2-1. Scheidsrechter: J. Pleune (Burgh-Haamstede). Gele kaart: Sietse Steens, Wesley Goud (beiden SKNWK). Aantal toeschouwers: 50.