Elke week weer puzzelen om club te laten draaien

door Maurice Steketee

MIDDELBURG – Voor veel sportclubs is het elke week een heel gepuzzel om alle activiteiten doorgang te laten vinden.

Verenigingen komen in de problemen doordat er veel te weinig vrijwilligers beschikbaar zijn om de club goed te laten draaien. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Bijna 65 procent van de Zeeuwse sportclubs heeft behoefte aan meer vrijwilligers.

Bij het runnen van een sportclub komt bijna net zo veel kijken als bij het runnen van een bedrijf. De bar moet bezet zijn, kleedkamers moeten schoongemaakt worden, jeugdleden moeten naar uitwedstrijden begeleid en vervoerd worden, er zijn scheidsrechters nodig om de wedstrijden te leiden, er moeten lijnen getrokken worden op de voetbalvelden en vergaderd worden met de gemeente. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Volgens Harold de Rijk, voorzitter van voetbalvereniging Vogelwaarde, wordt het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden die iedere week een of meer van deze taken willen uitvoeren. De Rijk meldt dat het niet meevalt om trainers en begeleiders te vinden voor jeugdelftallen. En ook het tekort aan clubscheidsrechters is een groot probleem. ,,Mensen hebben het steeds drukker en zijn minder snel bereid zich te binden aan een vereniging voor met name de zwaardere taken (bestuur, beheer kantine)”, laat De Rijk in een toelichting op de enquête weten.

Bij voetbalclub Krabbendijke spelen dezelfde problemen. De vereniging is op zoek naar drie bestuursleden en vier jeugdtrainers. Voorzitter Huib Nagelkerke: “Tot nu toe is het zo dat bestaande vrijwilligers meer taken overnemen van anderen die er mee stoppen. Maar dit seizoen lijkt de rek er uit te zijn met wat vrijwilligers extra op hun schouders willen nemen.”

Voetbalclub Luctor’88 uit Heinkenszand heeft op dit moment zo’n veertig openstaande vacatures. De club is vooral op zoek naar barmedewerkers en mensen die om toerbeurt de accommodatie willen schoonmaken. Ook wordt gezocht naar vier leden voor het jeugdbestuur. Er wordt nog niet gedacht aan het verplicht stellen van vrijwilligerswerk. Luctor ziet dat als ‘uiterste noodmaatregel’, die het vooralsnog niet wenst uit te voeren.

Ook voetbalvereniging Steen heeft twintig vacatures. Voor enkele teams heeft de voetbalclub de bardiensten verplicht gesteld.

Voor VCK geldt hetzelfde. Bij toerbeurt moeten spelende leden bardiensten draaien op trainingsavonden. Op zaterdag wordt kantinepersoneel op vrijwillige basis ingezet, maar volgens secretaris Wim Bommeljé zijn het er nooit genoeg. Ook voor cruciale functies zoals voorzitter, jeugdvoorzitter en wedstrijdsecretariaat kost het veel moeite kandidaten te vinden, meldt Bommeljé.

Bij handbalvereniging Delta Sport uit Zierikzee is het allemaal nog wel te doen, maar de werkzaamheden komen vaak terecht bij steeds dezelfde mensen. Voorzitter Wilco Nieuwenhuize denkt dat veel leden niet beseffen wat er allemaal komt kijken bij het draaiende houden van een club. “Gelukkig hebben we nog een heleboel ouders die daar anders over denken.”

Toch is het niet overal kommer en kwel. Kleine clubs als Biervliet en Brouwershaven hebben wel genoeg vrijwilligers. Biervliet heeft zestig actieve vrijwilligers op een ledenaantal van 180.

Ook bij de voetbalvereniging Oostkapelle loopt alles op rolletjes. Er is recent een nieuw vrijwilligersbeleid ontwikkeld. Een van de doelen daarvan is door goede begeleiding zorgen dat zo weinig mogelijk vrijwilligers stoppen. De club wil daarmee voorkomen dat leden en ouders verplicht worden om taken uit te voeren.

Zwem- & Poloclub De Schelde uit Terneuzen laat weten dat alleen de bardienst op sommige uren lastig in te vullen is, waardoor de kantine tijdens trainingsavonden wel eens dicht blijft. Ook de Middelburgse tennisvereniging MLTC heeft een schreeuwend tekort aan mensen die de bar willen bezetten.