Nieuwerkerk viert het 777-jarig bestaan

door Ton van den Nouweland.

NIEUWERKERK – Een kleine twintig inwoners van Nieuwerkerk, verenigd in de stichting Nieuwerkerk Bruist, zijn bezig met de voorbereiding van een vier dagen durend feest. Er wordt werk gemaakt van het 777-jarig bestaan van dit Duivelands dorp.

“Zevenhonderdzevenenzeventig. Het is toch een prachtig getal,” verklaart stichtingsvoorzitter Arnold Schiettekatte de aanleiding voor het feest. De reden voor het feest is dieper gelegen. “Bijna alle dorpen in het oosten van het eiland hebben een dorpsfeest. Je hebt het Krekenfeest van Ouwerkerk, de Kraojedurpse Dag in Oosterland. We vinden dat Nieuwerkerk ook zo’n feest verdient.”

Ouwerkerk baseerde de viering van het 775-jarig bestaan twee jaar geleden op documenten uit 1233, waarin voor het eerst sprake is van het dorp. Schiettekatte: “In diezelfde papieren wordt ook Nieuwerkerk genoemd. Maar we wilden het jubileum van Ouwerkerk natuurlijk niet kopiëren. De eerste feestelijke datum na 2008 is 2010. Nieuwerkerk bestaat dan 777 jaar. Dat vonden we erg grappig en daarom hebben we er het thema van gemaakt. De viering van het 777-jarig bestaan begint op 7-7, ’s avonds om 7 minuten over 7.”

Schiettekatte en zijn kompanen gaan ervan uit dat de jubileumviering een succes wordt, waarop kan worden voortgeborduurd. De vierdaagse wordt zo het startsein voor een jaarlijks terugkerend dorpsfeest.

De eerste feestdag, woensdag 7 juli, heeft nog een tamelijk formeel karakter. Na de opening door muziekvereniging Oefening en Uitspanning om 19.07 uur volgen in het dorpshuis toespraken en houdt archivaris Huib Uil een ‘echt Nieuwerkerks verhaal’. Donderdag 8 juli staat in het teken van de sport met een sport- en spelmiddag voor de beide basisscholen en gekostumeerd voetbal bij SKNWK. Vrijdag is het braderie en oude films over Nieuwerkerk. Zaterdag zijn er demonstraties, rommelmarkt, modeshow, een toertocht door de Vierbannenpolder, een broodmaaltijd en feest in het dorpshuis. Tussen de programma-onderdelen door zijn optredens van dweilorkesten en de bands Koel Bewaren en Quark.