Instructiezone verplicht

Met ingang van het seizoen 2010/’11 is het verplicht een instructiezone te hebben op de velden waar standaardelftallen hun competitie- en bekerwedstrijden spelen. Dit geldt voor alle type veldconstructies dus op zowel gras- als kunstgrasvelden (bestaande en nieuwe velden).

De KNVB adviseert om alle nieuw aan te leggen kunstgrasvelden te voorzien van een instructiezone, zodat bij een uitbreiding van het besluit (voor andere categorieën/klassen) het kunstgras reeds is voorzien van een instructiezone. Ook is het kunstgrasveld dan geschikt, als de standaardklasse toch onverhoopt een keer een wedstrijd moet spelen op het betreffende kunstgrasveld (of bij uitwijken van natuurgras naar kunstgras).

De instructiezone kan qua omvang of plaats per veld verschillen, maar de hieronder genoemde punten worden als algemene bepaling uitgevaardigd (zie tevens tekening):
– De ruimte aan de zijkant van de instructiezone tot aan de dug-out/zitruimte is aan weerzijden één meter (inclusief belijning).
– De vrije ruimte tussen de instructiezone en de zijlijn is minimaal één meter.
– In nieuwe situaties is de ruimte tussen beide dug-outs minimaal 10 meter en maximaal 40 meter.
– Voor bestaande situaties wordt ontheffing verleend mits de afstand tussen beide dug-outs tenminste vier meter is.
– De lijn waarmee de instructiezone wordt aangegeven mag onderbroken als doorgetrokken zijn.
– De breedte van de belijning is 10 tot 12 cm.

Bekijk het schema hoe de instructiezone eruit moet zien: instructiezone.pdf

Bij bestaande kunstgrasvelden kan de belijning ingesneden dan wel gespoten worden. Voor het aanbrengen van een gespoten versie wordt geadviseerd dit te doen in overleg met de leverancier/ aannemer van het veld zodat de garantie niet vervalt.

Bij vragen over het aanbrengen van de instructiezone of bij het afwijken van de situatie op de accommodatie ten opzichte van bovenstaande, dan kan contact worden opgenomen met de afdeling ondersteuning clubbesturen van het district.