Schouws elftal komt er niet aan te pas in duel met Excelsior: 0-7

door Klaas Verspoor.

BURGH-HAAMSTEDE – Eerstedivisionist Excelsior kon vorig jaar niet winnen, maar eredivisionist Excelsior maakte gisteravond korte metten met het Schouwen-Duivelands elftal.

Op het veld van DFS bleef zelfs een eretreffer voor de thuisploeg uit: 0-7.

Tussen het Excelsior van toen en nu zat een wereld van verschil. Werd het vorig jaar nog 1-1, nu kwamen de eilandelijke voetballers in het stuk niet voor. “We hebben geen kans gehad. Excelsior verdedigde goed vooruit, fel op de bal en ze hadden veel diepgang. Deze groep is al fit en dan is zo’n uitslag een logisch gevolg”, reageerde trainer Edwin Kriens dan ook.

Excelsior Guyon Fernandez probeert weg te draaien bij Gert-Jan Tierie van de Schouwse selectie. Op de achtergrond kijken Ben Verwest en Ryan Koolwijk (rechts) toe. foto Dirk-Jan Gjeltema

In het veld kreeg Gert-Jan Tierie (Goes) hetzelfde gevoel. “Je hoopt natuurlijk op een herhaling van vorig jaar, maar het was lastig om dat te evenaren. Eigenlijk konden wij vanavond alleen maar verliezen. Het is alleen jammer dat we in de omschakeling vaak net verkeerd stonden. Want dat zijn de momenten waarop je ze kunt pakken.”

Excelsior greep de tegenstander van meet af aan bij de keel en al na tien minuten scoorde de bedrijvige Tim Vincken de 0-1. Leon Weeda greep daarna twee keer goed in voordat hij bij de 0-2 in de fout ging.

De kersverse Duiveland- keeper ging onder een voorzet door en stond zo aan de basis van Adnan Alisic’ treffer. Kriens: “Leon was op een paar momenten ongelukkig.”

Na de 0-2 leken de bezoekers gas te geven, maar Freek Torensma voorkwam de 0-3. Via een omhaal van Pieter de Munnik (DFS) kwam de ’thuisploeg’ in de 36e minuut aan de eerste doelpoging toe. Zes minuten later schoot de behendige Guyon Fernandez de 0-3 achter Weeda.

In de rust wisselde Kriens een viertal spelers, maar het veranderde niets aan het spelbeeld. In de 54e minuut verzond Alisic een pass over veertig meter en schoot Fernandez zijn tweede treffer van de avond binnen.

De vijfde treffer had een hoog Robben-gehalte. Excelsior-invaller Nayib Lagouireh kwam van rechts naar binnen en schoot met links in de uiterste hoek raak. In de slotfase moest Leander Rouw (DFS), die bij een 0-4-stand was ingevallen, nog twee keer vissen. Eerst leidde een vrije trap van Jerson Robeiro tot de 0-6. “Ik schampte de bal nog”, claimde Leen van Steensel de goal. Een minuut later schoot Robeiro zelf met links een bal stijf in het kruis.

Excelsior-trainer Alex Pastoor liet zijn basiself zeventig minuten lang staan. “Wij hebben dit gezien als een training. En de jongens hebben goed getraind.”