Voetbalclubs hebben te weinig kleedkamers

Voetbalclubs smachten naar kleedruimte. Er moet veel gebouwd worden om het probleem op te lossen. Alleen Walcherse clubs lijken ruim in hun jasje te zitten.

Een rondje langs de kleedkamers brengt aan het licht dat bij Bruse Boys een oplossing voor het tekort aan kleedkamers in zicht is. Nog dit jaar wordt een begin gemaakt met de aanleg van het nieuwe complex. Het huidige onderkomen van de club moet wijken voor woningbouw. Aan de rand van het dorp komt een nieuw complex dat in 2013 helemaal af moet zijn. Bestuurslid Reinier Ketting: “We gaan van zes naar acht kleedkamers. De stelregel is vier kleedkamers per veld. In de nieuwe situatie hebben we drie velden, waarvan het derde bestemd is voor trainingen en dient als extra speelveld. Afhankelijk van hoe de vereniging zich ontwikkelt, zitten we misschien over een paar jaar al weer te krap.”

Het ruimtetekort wordt nu nog opgelost door de kleedruimten dubbel te gebruiken. “Maar we hebben ook damesvoetbal en na de zomer hebben we ook een team met meiden. Die gaan natuurlijk geen kleedkamer delen met jongens.”

Naast vier vaste kleedkamers, zijn er ook nog twee kleedruimtes ondergebracht in tijdelijke units. Die gaan, zodra de nieuwbouw gereed is, naar ASV Brouwershaven.

Voetbalvereniging Rillandia (gemeente Reimerswaal) wil ook meer kleedkamers. De club telt zeven jeugd- en drie seniorenelftallen. Zij moeten het doen met vier kleedlokalen. Terreinbeheerder Jan Vos: “We proberen al twee jaar met de gemeente tot een oplossing te komen. Er zijn niet alleen te weinig kleedkamers, ze zijn ook aan de kleine kant. Op zaterdag is het schipperen. Het meidenteam kan soms niet eens douchen, omdat de volgende ploeg zich alweer moet omkleden.”

Voorzitter John Verbraecken van Noad ’67 uit Sint-Philipsland kan erover meepraten “De opkomst van het damesvoetbal is een verbreding voor de vereniging, maar het maakt ons ruimteprobleem nog groter. De vier kleedkamers bij Noad ’67 zijn overbezet op een wedstrijddag. We hebben een vergunning aangevraagd bij de gemeente, maar die houdt een uitbreiding voorlopig tegen. Een projectontwikelaar heeft zijn oog op de locatie van ons sportcomplex laten vallen, waardoor wij mogelijk uit moeten wijken. Als dat niet doorgaat, willen we een noodhuisvesting, totdat er extra kleedkamers zijn gebouwd.”

Vice-voorzitter Gerard van de Voorde van HVV’24 in Hulst zegt, dat zijn club dringend behoefte heeft aan twee extra kleedkamers en liever nog vier nieuwe kleedruimten erbij laat bouwen. De Hulster voetbalclub heeft momenteel de beschikking over zes kleedkamers en dat zijn er volgens Van de Voorde te weinig voor de ongeveer 25 jeugdteams en hun tegenstanders.

Bij de voetbalvelden in Oostburg wordt, na jarenlang overleg, gebouwd aan twee nieuwe kleedkamers. Dat is niet overbodig, vindt sv Oostburg-secretaris Theo de Smet. “Volgens de KNVB-criteria hebben wij behoefte aan zes kleedkamers. We doen het met vier.”