Uitleg over procedure hersenschudding

Op de website van het televisieprogramma Nieuwsuur wordt de suggestie gewekt dat Demy de Zeeuw tijdens het WK2010 in Zuid-Afrika een hersenschudding opgelopen zou hebben. De KNVB wil de procedure, zoals die tijdens het eindtoernooi en daarna is gevolgd, graag uitgebreid toelichten.

Tijdens de wedstrijd tegen Uruguay kreeg De Zeeuw een schoen van tegenspeler Martin Caceres in zijn gezicht. Op het veld heeft toen reeds een eerste controle plaatsgevonden. Daaropvolgend heeft er een scan plaatsgevonden van het hoofd van Demy de Zeeuw in het ziekenhuis in Zuid-Afrika. Er zijn daarbij wederom geen verschijnselen van een hersenschudding geconstateerd. Aanvullend heeft Ajax Demy de Zeeuw bij terugkomst terdege gecontroleerd en in januari nogmaals een scan laten uitvoeren en diverse neuropsychologische tests af laten nemen. De conclusie uit deze onderzoeken: ook in januari was er geen sprake van een hersenschudding.

Neuropsycholoog Eric Matser verwijst in zijn reactie naar noodzaak tot bezinning en refereert hierbij aan de Gezondheidsraad. De cijfers van Consument en Veiligheid – genoemd in de uitzending en gepubliceerd op de website van Nieuwsuur – geven echter geen inzicht in verkeerde diagnosestellingen of onderschatting. Het betreft hier enkel en alleen cijfers van de Eerst Hulp: het aantal hoofdblessures per jaar. Hierbij kan in feite wel degelijk juist gehandeld zijn. Dhr. Matser suggereert een gebrek aan kennis bij de medische staven van voetbalclubs en de bond. Echter, noch Nieuwsuur, noch dhr. Matser geeft de kijker en de bond inzicht in de mate van verkeerde diagnosestellingen of onderschatting. De bond zou dergelijke standpunten graag cijfermatig onderbouwd zien.

Kortom; volgens de KNVB wordt er met een verkeerd voorbeeld en niet relevant cijfermateriaal een vertekend beeld van de situatie geschetst. Overigens erkent de bond wel degelijk de gevaren op de sportvelden. In dit verband heeft de KNVB in samenspraak met Hersenstichting Nederland, VWS en NOC*NSF het instrument ‘Hersenschudding? Wat te doen!’ ontwikkeld.

Wat_te_doen_bij_een_hersenschudding.pdf