Bijna alle spelers moeten nieuwe pas aanvragen

door Ilja Hilhorst en Maurice Steketee

MIDDELBURG – De ledenadministraties van de Zeeuwse voetbalclubs draaien overuren.

Voor duizenden voetballers moeten nieuwe spelerspassen worden aangevraagd, omdat de oude verlopen. Een immens karwei, want bijna alle voetballers – van senioren tot D-pupillen – moeten een pasfoto inleveren. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Op clubwebsites staan noodoproepen om toch maar zo snel mogelijk de noodzakelijk gegevens te verstrekken, zodat de passen voor het nieuwe seizoen gefabriceerd kunnen worden. Want geen pas, betekent niet voetballen.

Voorzitter Kees van Belzen van GPC Vlissingen maakt zich zorgen of alle pasfoto’s wel op tijd binnen zullen zijn. “In administratief opzicht is het een hoop werk voor de clubs. Je moet de spelers achter de broek zitten. Vooral bij de jeugd is het een heel karwei om alle foto’s op tijd binnen te krijgen. Ik ben er angstig over of alles wel op tijd binnen is.” Bij Hoek zijn eveneens nog flink wat (jeugd)spelers die dreigen de start van de competitie te moeten missen, omdat ze in gebreke blijven, zo valt te lezen op de website van de club: “Er worden geen herinneringen meer verzonden. Een en ander zou er toe kunnen leiden dat spelers aan het begin van de nieuwe competitie niet over een geldige spelerspas beschikken.”

Ook bij voetbalclub VCK kost het de nodige inspanning om de pasfoto’s op tijd binnen te krijgen. Voorzitter Ton Janssen: “Je moet er als vereniging alert op zijn. Onze administrateur heeft een e-mail gestuurd naar ieder lid van wie de spelerspas verloopt. Zo heeft hij iedereen tot drie keer toe gemaild. ”

Van Belzen zou het een goede zaak vinden als de pas gedigitaliseerd zou worden. “Het zou een hele vooruitgang zijn als je de gegevens via een website zou kunnen invoeren, net als nu bij wedstrijdformulieren gebeurt. Het huidige systeem is ouderwets.”