Degradatie doet veel pijn in Spui

door Roeland van Vliet

’s-HEER ARENDSKERKE – Na de 72e minuut, waarin Michiel Bouwman op prachtige wijze de 2-0 binnenschoot tegen Spui, voetbalde ‘s-Heer Arendskerke opeens frank en vrij.
De gespannen mannen van de Bevelandse dorpsclub wisten zich op dat moment pas echt verzekerd van promotie naar de derde klasse van het zaterdagvoetbal. De Zeeuws-Vlamingen realiseerden zich dat degradatie niet meer af te wenden was.

Arendskerke kwam sinds 2006 uit in de vierde klasse A. Steeds hikte de ploeg aan tegen een topklassering, maar elke keer werd er naast de prijzen gegrepen. Dit seizoen haalden de blauw-witten wel weer eens de nacompetitie en meteen profiteerden ze van dat buitenkansje. In de driekamp versloegen ze Kruiningen op 21 mei (0-1) en gisteren waren ze op eigen veld te sterk voor Spui (2-0).

Het elftal van trainer Paulus Poortvliet was van begin af aan beter dan Spui, dat bij winst behouden zou blijven in de derde klasse. De thuisploeg voetbalde meer, had de verdediging beter op orde en was aanvallend scherper. De Zeeuws- Vlaamse opponent deelde ook nog flink wat prikken uit, maar doelman Jeffy Geuze was talloze keren een goede sta-in-de-weg.

Dat Arendskerke de bovenliggende partij was, werd in de 21e minuut in de stand zichtbaar. Verdediger Pieter Adema krulde een vrije trap over een viermansmuurtje van Spui heen. De met rechts geschoten indraaiende bal leek nog getoucheerd te gaan worden door Stefan van Sabben, maar die kwam er met zijn hoofd niet meer aan. De bal verdween dus rechtstreeks in het doel. Spui-goalie Jeroen Bottinga, die drie minuten eerder nog een strafschop van Walter de Kok had gestopt, was op het verkeerde been gezet door Van Sabben: 1-0.

Daarna drongen de Zeeuws-Vlaming, met vooral Veli Eryürük als gevaarlijke man, aan. In de 34e minuut leverde die aanvalsgolf een ietwat makkelijk gegeven strafschop op. Die werd door Ludwig Kalisvaart echter op de handen geschoten van Geuze, die daarna ook nog bij de rebound kordaat optrad. “Zo’n kans op de gelijkmaker mag ik natuurlijk niet laten liggen”, zei de aanvoerder schuldbewust. “Ik had graag al mijn eerdere doelpunten ingeruild voor een rake penalty in deze wedstrijd.”

Na de misser leek er iets te knakken bij de ploeg van trainer Marc de Kunder. Er volgden in de tweede helft nog twee aardige kansen (volley van Veli Eryürük en kopbal van Emiel Goudzwaard), maar Spui legde zich al haast neer bij degradatie. “We hebben het hele seizoen het spel niet kunnen maken en nu lukte dat weer niet”, analyseerde Kalisvaart, één van de weinige spelers uit Spui zelf. “Het doet pijn dat we nu na één jaar alweer degraderen.”

Hoewel het verzet van de opponent al lang gebroken was, durfde men bij Arendskerke pas echt te juichen na de 2-0. Michiel Bouwman, die al een dot van een kans gemist had, lobde de bal prachtig over de uitkomende Bottinga heen. Via de onderkant van de lat plofte de bal achter de doellijn.

‘s-Heer Arendskerke-Spui 2-0 (1-0). 21. Pieter Adema 1-0, 77. Michiel Bouwman 2-0. Scheidsrechter: M. de Zwarte (Vlissingen). Gele kaart: Wouter de Kort (‘s-Heer Arendskerke), Ludwig Kalisvaart (Spui).