Yerseke heeft bijna vrijkaartje

door Rudy Boogert

WESTKAPELLE – De gretigheid in de woorden van De Noormannen- trainer Marco Schroevers ontbrak gisteren in de benen van zijn spelers.
En omgekeerd gold hetzelfde voor de woorden van Yerseke-trainer Jaimy van Bloppoel. Zo voorzichtig als hij over de promotiekansen van Yerseke sprak, zo vurig hadden zijn boys De Noormannen over de knie gelegd: 0-3. Normaal gesproken promoveert Yerseke morgen in de return naar de tweede klasse en is het avontuur van De Noormannen op dat niveau na één seizoen alweer voorbij.

Begrijpelijkerwijs zagen beide trainers dat uit strategisch oogpunt anders. “Het is nog niet gespeeld”, zeiden Van Bloppoel en Schroevers na afloop onafhankelijk van elkaar. Ze volgden dit seizoen overigens samen de TC2-cursus. “Zo’n kans mogen we niet laten glippen”, vond Van Bloppoel. “Maar iedereen weet wat er met de 5-1 van ADO Den Haag is gebeurd. De Noormannen heeft rappe spitsen, die het verschil kunnen maken.”

En daar hield Schroevers zich ook aan vast. “Mijn ploeg maakte een uitgebluste indruk. Geen idee hoe dat kwam. Een lang seizoen? Het weer? De spanning? Zeg het maar. Als De Noormannen iets wil, moet het gretig zijn, power en passie tonen. Yerseke deed dat vandaag negentig minuten lang. Mijn jongens kunnen dat ook. En daarom is het nog niet gespeeld. Het wordt een hels karwei, maar we kunnen er zomaar drie, vier of vijf binnenschieten.”

Dat hoeft niemand Yerseke echter te vertellen. Vorige week blies De Noormannen bijvoorbeeld Seolto in een baan rond de aarde (1-6). En nog dichter bij huis voor Yerseke: vorig seizoen troffen de teams elkaar in de derde klasse en De Noormannen liet in Yerseke geen spaan heel van de rood-zwarten: 1-7. Voeg daarbij het gegeven dat De Noormannen dit seizoen in uitwedstrijden het gros van zijn punten heeft gehaald en Van Bloppoel en Schroevers hebben beiden munitie om hun spelers voor morgen weer op scherp te zetten.

Als Yerseke echter zo speelt als gisteren heeft het morgen weinig te duchten van De Noormannen. De ploeg speelde agressief vooruit, terwijl De Noormannen angstig achteruit speelde. Yerseke toonde zich een complete ploeg met jeugdig elan en routine, kracht en techniek, slimmigheden en vastigheden. Bij De Noormannen was daarentegen weinig lijn te ontdekken. Achterin was het shaky, op het middenveld chaotisch en voorin was de doorgaans levensgevaarlijke voorhoede schotloos.

In de eerste helft hield doelman Niels van Alphen zijn ploeg in de race. Kort voor rust kwam hij als winnaar uit de strijd in een één-op-éénduel met Arjen de Koeijer. Van Alphen herstelde daarmee dom balverlies van zijn broer Theo. Een minuut later krulde Elco de Schipper een vrije trap op de lat en weer een minuut later redde Van Alphen een inzet bij de tweede paal van Michel de Rooij. Deze kans kwam voort uit één van Yersekes wapens: de verre ingooi van De Schipper.

In de tweede helft gebeurde het onvermijdelijke. Na ruim een uur opende Yerseke de score. Een corner van Koen Sinke kwam bij de tweede paal voor de trefzekere voeten van Arjen de Koeijer: 0-1. Een kwartier later kapte Sinke recht voor het doel twee man uit en schoot vanaf twintig meter raak. En vijf minuten daarna zette De Schipper met een steekpass Rody Bakker alleen voor de keeper en Bakker faalde niet: 0-3. Verdiend, niet geflatteerd en bijna een vrijkaartje voor de tweede klasse.

De Noormannen-Yerseke 0-3 (0-0). 63. Arjen de Koeijer 0-1, 77. Koen Sinke 0-2, 81. Rody Bakker 0-3. Scheidsrechter: C.A. van Hoogdalem (Papendrecht). Gele kaart: Menno de Nooijer, Milan Wondergem (beiden De Noormannen), Niels Poleij (Yerseke). Aantal toeschouwers: 350.