‘Voetbalschool is de perfecte oplossing’

Als de competitie eindigt, verdwijnen de voetbalschoenen van veel jonge voetballers vaak een zomer lang in de kast. Een gemiste kans, vindt ook de KNVB. De Voetbalschool binnen de club, waarbij de voetbalbond verenigingen ondersteund met extra voetbalactiviteiten, biedt uitkomst. ,,Dit is een echte win-win-situatie.”

Een prachtige zomermiddag in Ouderkerk aan den IJssel. De jongste pupillen van voetbalvereniging Spirit hebben bezit genomen van het trainingsveld. Tientallen jongens en meisjes zijn druk in de weer met een bal. Ze dribbelen, schieten op goal, scoren en hebben plezier. Even verderop staat een nieuwe groep van zeker vijftig jonge voetballers te wachten op hun beurt. ,,En daarna krijgen we nog een groep”, straalt jeugdcoördinator Bas Jonker. ,,In totaal hebben 160 kinderen zich aangemeld voor dit project. Voor we begonnen konden we eigenlijk al spreken van een succes.”

De KNVB lanceert door het hele land veertien pilots van de Voetbalschool binnen de club, onder meer bij Spirit. ,,De vereniging is zelf verantwoordelijk voor de trainingen”, legt regiocoach René van Baren van de KNVB uit. ,,Wij hebben een ondersteunende rol. Ze zeggen soms wel eens dat het mes aan twee kanten snijdt, maar dat is in dit geval een understatement. Er zijn zoveel winsituaties.”

Winsituatie 1: Kinderen kunnen langer voetballen
Marian den Duijf geniet langs de zijlijn. Haar zoon Floris (6) doet even verderop een poging om vriendjes te worden met de bal. ,,Die van mij zat net twee maanden op voetbal toen het seizoen erop zat”, vertelt ze. ,,Dat was jammer, want hij doet niets liever dan tegen een bal trappen. Deze extra trainingen zijn echt een uitkomst. Natuurlijk kan hij ook op straat met zijn vriendjes voetballen, maar hier leert hij ook nog wat. Dit is de perfecte oplossing.”

Winsituatie 2: Bijscholing voor de trainers
De pilot in Ouderkerk aan den IJssel bestaat uit zes trainingen, ieder met een ander thema, die volledig zijn uitgeschreven door de KNVB. ,,De trainers die vandaag op het veld staan, hebben eerder dit jaar allemaal een trainerscursus gevolgd”, vertelt van Baren. ,,Dit is een goede bijscholing voor hen. Ze krijgen gerichte oefenstof, die ze ook weer kunnen gebruiken tijdens de trainingen in het reguliere seizoen. Een ideale situatie voor zowel de trainers als de kinderen, die leuke en gevarieerde trainingen krijgen aangeboden.”

Winsituatie 3: Ledenwerving voor de vereniging
,,En weer één erbij”, lacht jeugdcoördinator Jonker tevreden, terwijl hij wappert met een aanmeldingsformulier. Spirit koos er voor de trainingen ook toegankelijk te maken voor niet-leden. ,,Om ze kennis te laten maken met de sport en de club. En dat heeft al tot een paar extra inschrijvingen geleid.” Van Baren ziet nog een extra voordeel. ,,De trainingen zijn nu gratis, maar een vereniging kan er ook voor kiezen een kleine bijdrage te vragen. De opbrengst daarvan kan bijvoorbeeld weer worden geïnvesteerd in trainingsattributen.”

Winsituatie 4: Kinderen op een leuke manier beter te leren voetballen
Ook de voetbalbond zelf heeft belang bij de Voetbal binnen de club, legt Van Baren uit. ,,Wij willen jongens en meisjes op een leuke manier beter leren voetballen. In deze periode van het jaar is het vaak perfect weer om te voetballen en dan is het eigenlijk jammer dat de competitie is afgelopen. Als een vereniging de wil en de ruimte heeft om hieraan mee te werken, dan kan de Voetbalschool binnen de club een uitkomst zijn voor alle partijen.”

De volgende verenigingen nemen, individueel of in clusterverband, deel aan de pilot: De Zweef; DZOH; Festilent; Hellevoetsluis; Spirit; SVMM; SV Ouderkerk; vv Sleeuwijk; vv Theole; WVVZ; Zieuwent en Mariënveld; WDZ, Sportclub ’25, Rood Groen, LVC, Vijlen, Zwart Wit (cluster).

Heeft uw vereniging ook interesse in het project Voetbalschool binnen de club? Neem dan contact op met de afdeling VTZ binnen uw district.

2 reacties op "‘Voetbalschool is de perfecte oplossing’"

  1. Woordenboek | 16-06-2011 at 11:36 |

    Klopt ook volgens het woordenboek:

    KNVB: Konservatieve Nederlandse Voetbal Bond

  2. Waarom voetballen we niet door tot eind juni? Deel de competitie anders in. Bijvoorbeeld: begin in maart tot eind juni; half/3de week augustus verder tot half november; dan promotie enz. Waarschijnlijk is de KNVB daar nog lang niet aan toe, conservatieve bond.

Reacties gesloten.