www.voetbalouder.nl (deel 2)

Onderstaand artikel komt van de website www.voetbalouder.nl.

Positief Coachen

Het hoort nou eenmaal bij voetbal, er kan maar één partij winnen. Het is ook het doel van het spelletje: meer doelpunten maken dan je tegenstander. We maken ons binnen het jeugdvoetbal echter wel af en toe zorgen over het belang dat trainers, leiders en ook ouders soms toedichten aan winnen en verliezen.

Het belangrijkste aspect van jeugdvoetbal wat ons betreft, is ontwikkeling. Bij welke ontwikkeling dan ook, hoort het maken van fouten. Door iets niet goed te doen, kan iemand leren hoe die het wel moet doen. Dit kan er in sommige situaties zelfs toe leiden, dat er een keer een wedstrijd wordt verloren. Ook dit is alleen maar goed voor de ontwikkeling van jeugdspelers, je kunt immers pas genieten van een overwinning als je weet hoe het is om te verliezen.

Doordat we met zijn allen kinderen onder druk zetten door het belang van het winnen van wedstrijden centraal te stellen, worden kinderen onzeker en bang om fouten te maken. Dit is erg jammer, want dit zal uiteindelijk ook ten koste gaan van het plezier dat ze beleven aan voetbal. Wat ons betreft zijn voetbalplezier en zelfvertrouwen cruciaal in het leerproces van jongens en meisjes om een betere voetballer te worden. Door ze op een positieve manier aan te moedigen en de nadruk te leggen op de dingen die wel goed gaan in plaats van de dingen die niet goed gaan, kunnen we deze situatie met zijn allen creëren. Het zal ook de sfeer langs de lijn ten goede komen.

We weten dat het niet altijd makkelijk is, dat de aanmoedigingen langs de lijn, hoe fanatiek soms ook, allemaal vanuit goede bedoelingen voortkomen. We moeten echter nooit vergeten dat het uiteindelijk draait om de voetbalbeoefening van de kinderen en dat het enthousiasme van de betrokkenen hier geen negatief effect op mag hebben. Geef daarom zelf het goede voorbeeld en help andere ouders maar ook de trainers en leiders om de kinderen op een positieve manier te begeleiden.