Hoe kan ik een betrokken ouder zijn?

Onderstaand artikel komt van de website www.voetbalouder.nl.

Hoe kan ik een betrokken ouder zijn?

Leer de ouders van teamgenootjes kennen. Wissel meteen telefoonnummers en e-mailadressen uit. Dat is handig bij het halen en brengen naar competitiewedstrijden en voor het doorgeven van wijzigingen in het groter wedstrijdschema, trainingen die niet doorgaan vanwege noodweer en andere kleine ongemakken. De leider van het team speelt hier een belangrijke rol.

Op tijd naar de training
Zorg dat je kind op tijd op de training is. Zo kan de trainer op tijd beginnen en je laat merken dat je de training serieus neemt. Het lukt je misschien niet altijd om je kind zelf naar training of een wedstrijd te brengen. Dat hoeft geen probleem te zijn. Aarzel vooral niet om een beroep te doen op de zelfstandigheid van je kind. Je zult versteld staan hoe fijn hij het vindt zelf naar de training te lopen of te fietsen.

En anders roep je hulp in. Ouders van teamgenootjes, opa’s, oma’s, ooms en tantes zijn heus bereid bij te springen. Zeker als je een pupillenvoetballer in huis hebt. Oudere kinderen kunnen met elkaar naar de voetbaltraining fietsen of lopen. En naar uitwedstrijden blijft het belangrijk ouders bij elkaar te roepen voor de haal- en brengservice. Want zolang ze geen rijbewijs hebben, zijn ze afhankelijk van ‘spelersbusjes’ bestuurd door een ouder.

Betrokken zijn
Betrokken blijven bij de sport van je kind is een belangrijke verdienste. Zorg dat je kind ruim voor de training wat gegeten heeft, dat de sportkleren gewassen zijn en de keepershandschoenen op de juiste plaats liggen. Help je kind met de scheenbeschermers als hij daarmee worstelt. Maak bij de kleinste kinderen een stevige strik in de veters. Ga zoveel mogelijk met je kind mee naar de voetbalclub, zo toon je belangstelling. Als jij enthousiast bent, neemt je kind dat vast over.

En als je allergisch bent voor voetbalvelden, zet je kind toch niet te haastig af bij een voetbalcomplex, maar informeer van te voren of trainingen en wedstrijden doorgaan. Het gebeurt dat ouders hun kind afzetten, wegrijden, pas drie uur later terugkomen om er dan achter te komen dat hun voetballertje al die tijd aan het pingpongen geweest is omdat de wedstrijd niet doorging.

Vind je langs de lijn staan en aanmoedigen niet genoeg om je betrokkenheid te tonen, dan zijn er allerlei activiteiten te bedenken om je tomeloze energie te kanaliseren zodat je kind lekker voetbalt en de club profijt heeft van wat jij doet:

•schrijf wedstrijdverslagen
•maak een leuke fotoreportage
•organiseer een teamuitje met andere moeders (avondje film, profvoetbalwedstrijd bekijken)
•maak het gezellig in de kantine als de kinderen klaar zijn met de wedstrijden
•organiseer bij de club speciale trainingen voor voetbalmoeders
•bied je aan als leider
•doe een cursus pupillentrainer. Zelfs als je nooit hebt gevoetbald, kan je na die cursus echt wat betekenen voor de club
Bron: Moeders langs de lijn, Handboek voor de voetbalmoeder. Sandra Blikslager