Start campagne: Geef kinderen hun spel terug

De SIRE-campagne ‘Geef kinderen hun spel terug’ is van start gegaan. Het doel van de campagne is het gedrag langs de lijn bij jeugdsport veranderen door ouders en begeleiders zich te laten realiseren dat hun gedrag het spelplezier – en daarmee ook de fysieke en mentale ontwikkeling – van kinderen in de weg kan staan.

Bij de ontwikkeling en de uitrol van de campagne heeft SIRE samengewerkt met het sportbrede programma ‘Samen voor Sportiviteit & Respect’, waar de KNVB ook onderdeel van uitmaakt. De KNVB werkt al jaren aan het bevorderen van Sportiviteit & Respect en het gedrag van ouders langs de lijn is een belangrijk aandachtspunt. Door deel te nemen aan de campagne tracht de KNVB ouders bewust te maken van de gevolgen van hun gedrag.

Fanatiek gedrag

Ondanks de eerdere succesvolle campagne ‘Geef kinderen hun spel terug’ blijft het gedrag van ouders op de sportvelden veel problemen veroorzaken. Kinderen lijden onder het fanatieke gedrag van hun ouders. Het lijkt alsof alle frustraties van de week er bij veel ouders op zaterdag opeens uitkomen. En dat ouders het spel van hun kinderen helemaal overnemen. Reden om regelmatig aandacht te blijven vragen voor dit terugkerende probleem. Het is de bedoeling dat de campagne de komende drie jaar in de maand september wordt herhaald.

Naast de landelijke uitingen, zullen ook sportverenigingen betrokken worden bij de campagne. In totaal 5.000 sportverenigingen, waarvan bijna 2.000 voetbalclubs, ontvangen een pakket met posters en ansichtkaarten om de campagne binnen de eigen vereniging aandacht te geven. De verenigingen zijn benaderd via de bonden die betrokken zijn bij het sportbrede programma ‘Samen voor Sportiviteit en Respect’.