OPROEP: leidinggevende sportkantine SKNWK

Op dit moment beschikt SKNWK over één leidinggevende. Op grond van artikel 8, lid 4 van de Drank- en Horecawet voldoet SKNWK aan de vereiste criteria daar het aantal leidinggevenden tot 2 per rechtspersoon is beperkt. In artikel 4 van ons bestuursreglement “Alcohol in sportkantine SKNWK” is bepaald dat wanneer in onze sportkantine alcoholhoudende drank wordt geschonken te allen tijde een leidinggevende, die in het bezit is van de verklaring “Sociale Hygiëne”, of een barvrijwilliger die de verplichte instructie “Verantwoord alcoholgebruik” heeft gevolgd aanwezig moet zijn.

Ondanks dat doorgaans aan de verplichting van artikel, lid 4 van de Drank- en Horecawet en artikel 4 van het bestuursreglement “Alcohol in sportkantine SKNWK” wordt voldaan, zijn wij toch uiterst kwetsbaar daar wij slechts over één leidinggevende voor de sportkantine van SKNWK beschikken. Om de continuïteit voor het exploiteren van onze sportkantine te bewaken, plaatsen wij een oproep naar personen die als leidinggevende voor onze sportkantine wil fungeren.

Wat is een leidinggevende en welke criteria kent de definitie ‘leidinggevende’?
In artikel 8 van de Drank- en Horecawet worden een aantal criteria gesteld omtrent leidinggevenden. Een leidinggevende mag niet onder curatele staan of uit het ouderlijk gezag of voogdij zijn ontzet, mag niet van slecht levensgedrag zijn en moet de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt. Daarnaast dient de leidinggevende over voldoende kennis en inzicht met betrekking tot sociale hygiëne te beschikken.

De criteria als bepaald in artikel 8, lid 2 van de Drank- en Horecawet zijn relatief eenvoudig beoordelen, maar de criteria dat een leidinggevende over voldoende kennis en inzicht met betrekking tot sociale hygiëne beschikt is minder eenvoudig te beoordelen. In ons bestuursreglement “Alcohol in sportkantine SKNWK”, welke op 3 augustus 2009 door het (hoofd)bestuur van SKNWK, krachtens artikel 9 van de Drank- en Horecawet, is vastgesteld en op 4 augustus 2009 in werking getreden, wordt het begrip ‘sociale hygiëne’ als volgt gedefinieerd: “met sociale hygiëne wordt bedoeld dat mensen gezond met elkaar omgaan; dat mensen rekening houden met elkaars waarden, normen en rollen. In de sportkantine gaat het vooral om kennis van en inzicht in de invloed van alcoholgebruik (en –misbruik) en hoe men verantwoord alcoholgebruik in de sportkantine kan bevorderen. Belangrijk hierbij zijn huis- en gedragsregels en sociale vaardigheden om deze regels uit te dragen en na te leven” en “met sociale hygiëne wordt bedoeld dat kennis is genomen van de Drank- en Horecawet met verwante regelgeving en de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken, van verschillende bedrijfsformules en doelgroepen alsmede van technische, bouwkundige en ruimtelijke voorzieningen van de inrichting”.

Om enige discussie omtrent het feit of een leidinggevende over voldoende kennis en inzicht met betrekking tot sociale hygiëne is in artikel 8, lid 5 van de Drank- en Horecawet bepaald dat in een ministeriële regeling is opgenomen welke diploma’s, certificaten en verklaringen als bewijsstuk gelden om de kennis en inzicht met betrekking tot sociale hygiëne te toetsen.

Wat is de functie van een leidinggevende?
In artikel 4 van het bestuursreglement “Alcohol in sportkantine SKNWK” is bepaald dat op de momenten dat in onze sportkantine alcoholhoudende drank wordt geschonken, altijd een leidinggevende die in het bezit is van de verklaring ‘Sociale Hygiëne’ ofwel een barvrijwilliger die een verplichte instructie ‘verantwoord alcoholgebruik’ heeft gevolgd aanwezig is.

Primair dient een leidinggevende een oogje in het zeil te houden of de barvrijwilligers de criteria van ‘sociale hygiëne’ en de wet- en regelgeving vanuit de Drank- en Horecawet in acht nemen. Daarnaast staat het de leidinggevende vrij evenzeer als barvrijwilliger achter de bar van onze sportkantine plaats te nemen.

Interesse?
Ben je in het bezit van de vereiste diploma’s, certificaten en verklaringen die als bewijsstuk gelden om de kennis en inzicht met betrekking tot sociale hygiëne te toetsen en wil je als leidinggevende voor onze sportkantine van SKNWK fungeren, neem dan contact op met de kantinebeheerder, Gert-Jan ter Riet. Gert-Jan ter Riet is bereikbaar op het telefoonnummer 0612-379638 of per e-mail op het adres gertjan174@hotmail.com.

Barvrijwilligers
Naast leidinggevenden zijn wij ook nog op zoek naar personen die één keer per vier weken als barvrijwilliger achter de bar in onze sportkantine willen staan. Het betreft hier een bardienst tijdens een ochtendprogramma of middagprogramma. De bardienst van het ochtendprogramma duurt van 09:00 uur tot 12:15 uur en de bardienst van het middagprogramma duurt van 12:15 uur tot 18:30 uur. Tijdens het ochtendprogramma spelen doorgaans teams en elftallen uit de jeugdafdeling en tijdens het middag-programma betreffen het doorgaans elftallen uit de seniorenafdeling.
Heb je interesse om als barvrijwilliger achter de bar van onze sportkantine te staan, neem dan contact op met de kantinebeheerder, Gert-Jan ter Riet. Gert-Jan ter Riet is bereikbaar op het telefoonnummer 0612-379638 of per e-mail op het adres gertjan174@hotmail.com.