Jaap van Maris vertrekt met onaantastbaar cijfer

Jaap van Maris verlaat volgende maand huis en haard. De voormalige trainer uit Vlissingen, inmiddels 76 jaar, wil de rest van zijn leven in de Thaise zon doorbrengen. In het land van zijn vrouw Wanpheng. Daarmee verliest Zeeland een groot trainer uit het oog. Zaterdag kijkt Van Maris in de PZC uitgebreid terug op zijn carrière. Vanzelfsprekend speelt Arnemuiden een prominente rol in dat verhaal.

Jaap van Maris was immers de eerste echte hoofdtrainer van Arnemuiden. In 1965 trad hij aan bij ‘de vissermannen’, zoals hij ze zelf noemt. Tot dat moment had de elftalcommissie het er voor het zeggen, maar dat veranderde bij de entree van Van Maris. Verdeeld over twee periodes was hij maar liefst dertien seizoenen de eindverantwoordelijke bij de club. En met groot succes.

Die successen laat ik hier even voor wat ze zijn, want daarover vertelt Van Maris zaterdag in de PZC. Met die dertien seizoenen is Van Maris vanzelfsprekend de meest ervaren Arnemuiden-trainer. In totaal zwaaide hij tijdens 292 wedstrijden de scepter bij de club. De helft van dat aantal wordt door zijn opvolgers nog niet eens gehaald.


Jaap van Maris (staand links) met de mannen van Arnemuiden. (bron collectie Jaap van Maris)

Opvallend is dat Arnemuiden in 46 jaar slechts veertien hoofdtrainers heeft versleten (interim-trainers dus niet meegerekend). De meest ervaren drie (Van Maris, Karel van de Gruiter en Jack Schipper) verdeelden hun wedstrijden over twee periodes. Vanaf deze plaats wens ik dit Zeeuwse boegbeeld alle goeds in Thailand. (Uw boek is veilig opgeborgen).

Voor meer van deze leuke statistieken in het Zeeuwse Amateurvoetbal kunt u terecht op de volgende website: http://rudestats.wordpress.com:80/