KNVB praat met clubs over reservevoetbal

De KNVB gaat, met de verengingsfunctionarissen, tijdens themabijeenkomsten in gesprek over de competitiestructuur reservevoetbal bij de mannen.

Eind maart 2011 hebben de besturen, coaches en aanvoerders van de elftallen uitkomend in het reservevoetbal categorie A een enquête ontvangen over de competitiestructuur. Daarnaast is begin april van dit jaar aan het ledenpanel een enquête inzake de knelpunten in de competitie categorie B senioren mannen uitgezet.

Daarin is de mening gevraagd over een aantal “voetbalzaken”, onder andere over: de baaldagen in categorie B, ligt de lat goed tussen categorie A en B?, moet er gekeken worden naar een Topklasse in het reservevoetbal?, moet er in categorie B ook gewerkt worden met een beslissingswedstrijd in plaats van doelsaldo?

Uitkomsten

De uitkomsten uit deze twee enquêtes zijn inmiddels bekend en zijn in de zes districten besproken met een districtsklankbordgroep. Vervolgens zijn de standpuntbepalingen van deze zes districtsklankbordgroepen besproken met een landelijke klankbordgroep. Door deze landelijke klankbordgroep is een aantal stellingen geformuleerd.

Tijdens de themabijeenkomsten (deze worden in alle districten op uniforme wijze gehouden) zullen op hoofdlijnen de uitkomsten uit de gehouden enquêtes worden gepresenteerd en wordt een samenvatting van de bijeenkomsten met de diverse klankbordgroepen gegeven.

Onderwerpen

Vervolgens zullen de door de landelijke klankbordgroep geformuleerde stellingen worden gepresenteerd, waarover kan worden gediscussieerd. Aan de orde komen onderwerpen als:

– Integratie met standaardelftallen;
– Instellen één of meer topklasse(n) boven de reserve hoofdklassen;
– Competitieopzet;
– Grensscheiding categorie A en B;
– Aantal wisselspelers in categorie A;
– Opzet bekercompetitie;
– Slot competitie;
– Sancties bij niet opkomen;
– Indelen op gemiddelde leeftijd;
– Gelijk eindigen, beslissingswedstrijd of doelsaldo in categorie B;
– Overschrijvingen.

Resultaten

De resultaten van alle themabijeenkomsten in het land worden geïnventariseerd, waarna eventuele wijzigingsvoorstellen voor de competitiestructuur reservevoetbal worden geagendeerd voor de regio- en clustervergaderingen in het voorjaar van 2012. Daar kunnen dan alle verenigingen hun mening geven.

De verenigingen hebben inmiddels van hun eigen district bericht gekregen waar en wanner de bijeenkomsten plaatsvinden. Tevens is aangegeven op welke wijze er kan worden ingeschreven.