De Ridder is bezeten van het spelletje

Oscar Fonteine

NIEUWERKERK Voor Thomas de Ridder is het momenteel louter voetbal wat de klok slaat. Naast zijn werk als trainer van SKNWK volgt De Ridder ook de cursus UEFA B, ook wel bekend onder de naam trainer/coach II. ,,Daar ben ik twee avonden per week en één woensdagmiddag per maand voor op pad,” beaamt de 25-jarige oefenmeester. Lachend vervolgt hij:,,Met twee trainingsavonden van SKNWK en een wedstrijd op zaterdag kun je spreken van een compleet voetbalschema. Ik moet toegeven dat het soms onwijs zwaar is, maar aan de andere kant leer ik ontzettend veel van zo’n cursus en het contact met collega-trainers.”

Wie zo’n agenda heeft, kan niet anders dan helemaal bezeten zijn van het spelletje. Die bevlogenheid blijkt zaterdag ook in de wedstrijd tegen Stavenisse. Als zijn team al na elf minuten op 4-0 voorsprong komt juicht De Ridder wel, maar laat er tegelijk op volgen: ,,Hadden we dit vorige week maar gedaan.” Toen incasseerden de Nieuwerkerkers tegen de Fendert de enige nederlaag tot nu toe (2-5).

In de resterende tijd van de met 7-2 gewonnen wedstrijd, verschijnt de coach geregeld in zijn coachvak om zijn ploeg tot scherpte te manen en is er ook tijd voor een dolletje. ,,Hoe kan jij nou buitenspel staan Robert, zo snél ben je helemaal niet,” roept hij lachend richting Robert Padmos.


SKNWK-speler Robert Padmos doet de nodige moeite om zich een tegenstander van Stavenisse van het lijf te houden. foto Dirk-Jan Gjeltema

,,Zijn bevlogenheid is typerend voor Thomas,” vindt SKNWK-aanvoerder Wilco de Valk die tegen Stavenisse zelf twee keer trefzeker was. ,,Je merkt aan hem dat hij zich gedegen voorbereidt op een wedstrijd en dat hij gedreven is. Hij laat zien dat hij er tijd instopt en weet waar hij mee bezig is. Je merkt ook in de groep dat zijn visie en drive aanstekelijk werken. De buitenwacht praat wel eens over zijn leeftijd, maar voor ons is dat geen issue. Ik vind dat hij voor het huidige SKNWK een hele goede trainer is.”

De Ridder is met zijn ploeg goed aan de competitie begonnen. Na de ruime zege op Stavenisse blijft het team koploper in de vierde klasse B. Daarnaast veroverde SKNWK de eerste periode. De Ridder: ,,Onze doelstelling was om een periode te halen en bovenin mee te draaien. Wat dat betreft liggen we op koers, al had ik vorige week na de nederlaag tegen De Fendert een slecht weekend. En eerlijk gezegd baal ik ook van de twee treffers van Stavenisse. Je ziet dat er toch wat gemakzucht in de groep sluipt, want ook voorin hadden er een paar meer in gemogen.

Samen met Kogelvangers en De Fendert lijkt SKNWK te gaan strijden om het kampioenschap in de vierde klasse. Toen De Ridder zijn contract bij de Nieuwerkerkers tekende, speelde zijn ploeg nog in de derde klasse. De vraag rijst of hij niet liever in de derde klasse was begonnen? ,,Natuurlijk wil ik het hoogst haalbare,” beaamt de inwoner van Kortgene. ,,Aan de andere kant heb ik nu meer tijd om te bouwen. Het belangrijkste is dat ik het goed naar m’n zin heb en dat ik veel leer. Na drie jaar met Henk Schouten bij Duiveland te hebben gezeten, was dit een mooi moment om op eigen benen te gaan staan.”

De naam van ‘leermeester’ Schouten is gevallen. De Ridder kwam drie jaar geleden in zijn kielzog mee naar de Oosterlanders. ,,Ik heb veel van hem geleerd en heb ook veel met Henk over deze stap gesproken. Op een gegeven moment krijg je steeds meer je eigen mening en moet je die zelf toe gaan passen. Veel dingen van toen, neem ik mee.”

De Ridder heeft voor zichzelf nog wel een verbeterpuntje, wat ook tijdens de wedstrijd tegen Stavenisse naar voren komt. ,,Ik weet het, ik moet proberen niet te reageren op de scheidsrechter en het publiek van de tegenstander,” antwoordt de oefenmeester eerlijk. ,,Dat is toch de aard van het beestje hé! Maar het gaat al stukken beter, dan aan het begin van het seizoen.”

SKNWK- Stavenisse 7-2 (5-0). 5. 1-0 Sander Uijl, 6. 2-0 Kristian Bouwman, 10. 3-0 Kristian Bouwman, 11. 4-0 Wilco de Valk, 27. 5-0 Kristian Bouwman, 46. 6-0 Wilco de Valk, 56. 6-1 Bennard de Rijke, 69. 7-1 Robbert Padmos, 77. 7-2 Mattias Moerland. Scheidsrechter: F.Saritas (Terneuzen). Gele kaart: Martijn Neele en Martijn Rentier (beiden SKNWK). Aantal toeschouwers: 90.

Opstelling SKNWK: Matthijs Verstrate, Martijn Neele, Martijn Rentier, Alex Andeweg (71. Marcel Verschoor), Leon Pollemans; Sander Uijl, Wilco de Valk, Robert Uijl; Stefan Vermeer (62. Remco van den Berge), Kristian Bouwman, (67. Leon Goedegebuure) en Robert Padmos.