EK kijken in sportkantines, mag dat?

Het EK-voetbal gaat vrijdag 8 juni van start. In allerlei voetbalverenigingen worden poultjes opgezet. In sommige verenigingen is het traditie dit soort evenementen samen te beleven op een groot scherm in de sportkantine, maar mag dat eigenlijk?

Het is sportverenigingen toegestaan tijdens de reguliere openingstijden sportevenementen te tonen aan haar leden op TV of op groot scherm. Niet toegestaan is de organisatie van speciale kijkevenementen die zijn open gesteld voor anderen dan de leden van de sportvereniging of als er buiten de vergunde schenktijden de kantine wordt opengesteld voor leden (en niet- leden). Wanneer u buiten de vergunde schenktijden uw kantine wilt openstellen om samen met u leden het EK-voetbal te kijken dient u daar een ontheffing voor aan te vragen bij de gemeente.

De achterliggende reden hiervoor is dat sportverenigingen wat betreft exploitatie van hun kantine zijn vrijgesteld van bepaalde fiscale verplichtingen. Deze vrijstelling geldt echter niet voor reguliere horeca-instellingen. Wanneer verenigingen in strijd met de aan de vrijstelling gekoppelde beperkingen handelen is sprake van oneerlijke concurrentie met de reguliere horeca.

Wanneer u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat een klacht bij de gemeente of de belastingdienst tegen de sportvereniging wordt ingediend met soms een procedure tot gevolg. Voorkom dit door het organiseren van activiteiten rondom het EK-voetbal te beperken tot de leden van de sportvereniging en binnen de vergunde schenktijden ingevolgde de Drank- en Horecawet.


Vier jaar geleden keken we in onze kantine tijdens het EK 2012 naar Nederland-Rusland.