Voorbeschouwing Smerdiek 1 – SKNWK 1 (smerdiek.nl)

Evenals S.K.N.W.K. kent ook de tegenstander van het eerste van a.s. zaterdag, Smerdiek, een mooie website. Ook hierop altijd een voorbeschouwing en terugblik in de historie.

Hieronder de voorbeschouwing op Smerdiek 1 – S.K.N.W.K. 1 van de website van Smerdiek:

Zaterdag a.s. speelt Smerdiek 1 wellicht de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Op “Haestinge” ontvangen de manschappen van Peter van Poortvliet het sterke SKNWK 1. De ploeg uit Nieuwerkerk is een rechtstreekse concurrent voor de prijzen. Hierbij een vooruitblik op deze wedstrijd en enkele foto’s uit de oude doos.

Zaterdag jl. kende Smerdiek een ware offday. De lastige uitwedstrijd tegen subtopper ZSC’62 werd met maar liefst 4-1 verloren. De aanloop naar het duel in Scharendijke verliep al ongelukkig. Routinier Hilbert Brinkman meldde zich af wegens treurige familieomstandigheden en Dennis Moerland, de laatste weken de man in vorm, haakte tijdens de warming-up geblesseerd af. Dit leidde ertoe dat oefenmeester Van Poortvliet zijn gewenste opstelling moest wijzigen. Tijdens de wedstrijd speelde Smerdiek zeer matig. Toch deed het niet veel onder voor de thuisploeg. Echter, er werden weinig kansen gecreëerd en de verdediging, die dit seizoen juist weinig weggeeft, tastte een aantal malen volledig mis. Gevolg: de tweede competitienederlaag van het seizoen.

De nederlaag heeft voor Smerdiek gevoelige gevolgen. De tweede plaats moet worden afgestaan aan Kogelvangers, dat zaterdag tevens de tweede periode op haar naam schreef. Ook SKNWK is over Smerdiek heen gewipt, waarbij de Nieuwerkerkers ook nog een wedstrijd minder hebben gespeeld. Daarbij is ZSC’62 Smerdiek tot op drie punten genaderd. Kortom, de kansen op directe promotie hebben een forse deuk opgelopen.

Desalniettemin is het seizoen nog lang niet voorbij. Immers, SKNWK treft alle topploegen nog en zal ongetwijfeld punten verspelen. Kogelvangers heeft betere papieren, maar speelt ook nog lastige wedstrijden. In de derde periode deelt Smerdiek de koppositie met SKNWK, dat de eerste periode al op zak heeft. Een hoge klassering in de eindrangschikking en in de derde periode maakt de kans op deelname aan de nacompetitie groot. Smerdiek moet zich hier primair op richten. En wie weet is directe promotie met veel geluk nog haalbaar.

Om bovenstaande te realiseren, is een overwinning op concurrent SKNWK eigenlijk wel een must. En dit zal geen eenvoudige opgave worden. Lang was SKNWK koploper in de vierde klasse B. Vlak voor de winterstop zaten de blauw-zwarten echter in een dipje en nam Halsteren de leiding over. Na de winteronderbreking heeft trainer Thomas de Ridder zijn ploeg weer op de rails gekregen. Vooral de doelgerichtheid springt in het oog. Hier ligt dan ook de kracht van de Nieuwerkerkers. Martijn Backx is met 25 treffers zelfs Zeeuws topscorer. Er ligt zodoende voor Smerdiek een lastige taak om de gevaarlijke Schouwen-Duivelandse voorhoede af te stoppen. Bovendien heeft SKNWK de minst gepasseerde defensie van de klasse.

In de eerdere ontmoeting dit seizoen eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel. Smerdiek leidde die wedstrijd lange tijd met 0-2. In de slotfase kwam de thuisploeg echter op gelukkige wijze nog langszij. Op basis van de heenmatch is Smerdiek zeker niet kansloos zaterdag. Er zal dan wel uit een ander vaatje moeten worden getapt als tegen ZSC’62. Dit geldt voor elke linie van het elftal, want de nederlaag was een collectief falen.

De resultaten uit het verleden spreken niet in het voordeel van Smerdiek. Van de elf wedstrijden tussen blauw-zwart en blauw-zwart in St. Maartensdijk, won Smerdiek maar twee maal. De bezoekers zegevierden zes maal. Twee keer werd er gelijkgespeeld

De wedstrijd op sportpark “Haestinge” begint om 15.00 uur en wordt geleid door scheidsrechter De Kok uit Zwijndrecht.

De elf (na)competitieontmoetingen in St. Maartensdijk, met Smerdiekse doelpuntenmakers:

29-11-1980 2-2 Rien Vroegop, Wim Vroegop Jzn.

30-01-1982 0-0 n.v.t.

19-03-1983 2-1 Peter Franke, Wim Vroegop Mzn.

10-10-1992 1-3 Alex v.d. Reest

29-01-1994 1-1 Addy Stoutjesdijk Hzn

18-03-1995 1-3 Emiel Hirdes

07-10-2000 4-0 Erik van Haaften 2x, Niels Hage 2x

19-05-2001 0-1 n.v.t. (nacompetitie)

26-04-2003 1-4 Erik van Haaften

05-04-2008 0-1 n.v.t.

08-10-2011 2-6 Stefan Lindhout, Bart Stoutjesdijk

Fragment van 7 oktober 2000
Niels Hage (rugnummer 10) wordt door Erik van Haaften en aanvoerder Remi Potappel gefeliciteerd met zijn eerste treffer van de wedstrijd.

Fragment van 19 mei 2001
Gert-Jan van Ham is in deze nacompetitiewedstrijd verwikkeld in een duel met een speler van SKNWK. Links komt Remi Potappel aangesneld. Verder op de achtergrond zijn William de Bie en doelman Corné van Haaften te zien.

Fragment van 5 april 2008
Aanvoerder Alex Stoutjesdijk maant Jordy Hage tot kalmte, nadat arbiter De Boer (links) een strafschop heeft toegekend aan SKNWK. Jan de Viet kijkt toe.

(R. de Viet; 18/3/2013)