Beleid excessen ‘dichterbij de dader’

Het totaal aantal excessen is gedaald van 256 in het najaar van 2011 naar 211 excessen in het najaar van 2012; een daling van 18%. Het aantal wedstrijden met één of meer excessen is in deze periode afgenomen met 22%.

Wanneer we kijken naar het aantal collectieve excessen in dezelfde periode zien we een halvering: van 107 in het vorige seizoen naar 53 in het najaar van 2012. Vanaf de start van seizoen 2012/’13 zijn 18 teams definitief uit de competitie gehaald. Aanvullend zijn 35 elftallen voorwaardelijk uit de competitie genomen.

Tijdens seizoen 2011/’12 is voor het eerst het nieuwe beleid excessen ingezet. De daling van het aantal collectieve excessen kent twee primaire oorzaken. Enerzijds heeft strafverzwaring een afschrikwekkende werking. Anderzijds hebben verenigingen de mogelijkheid om individuele deelnemers aan een collectief exces aan te wijzen. Hiermee voorkomt de vereniging dat een team wordt bestraft met het definitief uit de competitie nemen. Wanneer de individuele daders kunnen worden aangepakt, wordt de straf voor het team gematigd tot het voorwaardelijk uit de competitie nemen. Deze gewijzigde aanpak werpt zijn vruchten af. Dit is te zien aan de verschuiving van collectieve naar individuele excessen. Het aantal individuele excessen is toegenomen van 149 in najaar 2011 naar 158 in najaar 2012.

Zwaarte straffen
Uit de cijfers van najaar 2012 blijkt dat 50 spelers voor twee jaar of langer geschorst zijn. Deze straf is in dezelfde periode in 2011 107 keer uitgesproken. Het lagere aantal zware straffen is te verklaren door de gewijzigde strafmaat voor jeugdspelers. Concreet heeft er voor de pupillen en junioren een halvering van de straffen die senioren zouden krijgen plaatsgevonden. De minimumstraffen voor jongeren zijn 9 maanden voor verbaal geweld en 18 maanden voor fysiek geweld. Jeugdspelers die ernstig wangedrag vertonen, kunnen geroyeerd worden. Tussen najaar 2011 en najaar 2012 zijn in totaal 21 KNVB-leden uit het lidmaatschap ontzet.

Anton Binnenmars, directeur amateurvoetbal KNVB: ,,De cijfers tonen aan dat de ingeslagen weg vruchten afwerpt. De afname van het aantal collectieve excessen in combinatie met de toename van het aantal individuele gevallen, laat zien dat we dichter bij de dader komen. Dat is precies wat we willen; het voetbal leuker maken voor iedereen die er plezier aan beleeft en de individuele daders in kaart brengen en aanpakken.

Tegelijkertijd onderstrepen de resultaten het belang van het actieplan Tegen geweld, voor sportiviteit. De bestaande activiteiten en maatregelen zetten we kracht bij. Daarnaast introduceren we extra maatregelen om geweld op en rond de velden tegen te gaan. Want feit blijft: ieder exces is er één te veel.”

4 reacties op "Beleid excessen ‘dichterbij de dader’"

  1. De wedstrijd wordt alleen uitgespeeld indien het nog van belang kan zijn in de stand. Dus als er iets op doelsaldo beslist wordt.

  2. Kees, over de eindstand. Kan die al worden meegenomen, of moet deze wedstrijd binnenkort worden uitgespeeld?

  3. Uitspraak is allang geweest cd! Speler is geschorst.

  4. Lekker blijven dromen. Niet alles komt op de burelen terecht bij de KNVB.
    Na nu bijna een half jaar is er nog steeds niets bekend over de gestaakte wedstrijd Alliance-Kogelvangers. Hoe wordt dit dan in het totale beeld meegenomen??

Reacties gesloten.