NAC stuurt tegen Bruse Boys B-elftal veld in

Bron: www.wereldregio.nl

NAC heeft geen beste beurt gemaakt bij Bruse Boys. De Bredase eredivisionist stuurde donderdagavond op sportpark Volharding een B-keus of een veredeld jeugdelftal – het is maar hoe je het bekijkt – het veld in.

Nog geen half elftal speelde het afgelopen seizoen in de eredivisie. Ondanks de zeer magere afspiegeling van het elftal waar voetballiefhebbers naar hadden uitgekeken, won NAC met 0-4. En, zoals Koen van den Berge (op de foto met nummer 5), één van de nieuwkomers bij Bruse Boys, terecht opmerkte, twee van de goals kwamen tot stand via een vrije trap (56e minuut) en een strafschop (65e minuut). De openingstreffer viel in de 26e minuut en het kwartet Bredase doelpunten werd in de 68e minuut afgesloten. ,,0-4 tegen het tweede van NAC is niet slecht”, verwoordde Bruse Boys-trainer Wim Nieuwland de eindscore met enige ironie.
Die ondertoon had NAC zelf gecreëerd. Toen Bruse Boys voor aanvang van het duel, waar ruim achthonderd mensen op af kwamen, in de gaten kreeg welke spelers het hoofdveld zouden gaan betreden, werd NAC ter verantwoording geroepen. In het contract van de wedstrijd staat duidelijk dat het eerste elftal van NAC zou gaan spelen. NAC-directeur Graeme Rutjes verontschuldigde zich wel maar antwoordde dat de trainer bepaalt. ,,Ik vind het niet netjes”, oordeelde Nieuwland. ..Wij krijgen de opdracht ons elftal met betere spelers naar een hoger niveau te tillen. Als NAC tegen Barcelona speelt, willen ze ook niet tegen het tweede spelen. Je moet toch aan je achterban uitleggen om negen euro te betalen om naar het tweede te kijken. Veel vrijwilligers helpen dit op poten te zetten. Die doe je zo tekort.”

Nieuwland was wel te spreken over de nieuwkomers Mathijs Verstrate, Koen van den Berge en Martijn Backx. ,,Een mooie ervaring”, sprak de oud-spits van SKNWK, ,,Pittig onder deze omstandigheden. Voor het eerst paars aan en dan tegen NAC. En tegen Gil Swerts. Als Feyenoorder”, doelt Backx op zijn favoriete club in de eredivisie, is ook leuk. Ik heb om zijn shirtje gevraagd. Aan het einde van het seizoen stuurt hij het naar me op.”
Van den Berge vond zijn eerst potje voor Bruse Boys ‘super leuk. ,,En meteen een leuke wedstrijd. Ik had van tevoren niet verwacht dat ik in de basis zou staan. Van de week deden we positiespel op de trainingen, maar ik stond in een andere groep. Ik dacht dat ik er dus naast zou staan tegen NAC. Na zestig minuten was de pijp wel leeg. Het was een hele leuke ervaring, maar jammer dat niet iedereen van NAC erbij was.”

Waar Van den Berge als één van de twee linkspoten, samen met Marc Bij de Vaate, van een basisplaats lijkt verzekerd voor het komend seizoen, weet Backx dat het anders ligt. ,,Het bevalt me goed bij Bruse Boys. Ik heb hier iets meer uitdaging dan bij SKNWK. De trainingen kan ik wel aan. Ik weet niet of ik echt bij de elf zit. Ik moet er wel voor knokken, maar daar houd ik wel van.”

Bruse Boys-NAC