De derby die voor niemand als een echte derby voelt

BURGH-HAAMSTEDE – Geen geverfde doelpalen of vuurwerk voorafgaand aan de wedstrijd. Geen massale uittocht van Nieuwerkerk naar Burgh-Haamstede. De eerste gele kaart viel pas in de 68ste minuut. De eilandderby FC De Westhoek-SKNWK (3-1) ontvlamde pas vijf minuten voor het einde. ,,Dit was geen derby.”

Of er iemand iets tegen of met Nieuwerkerk heeft. Op verzoek van deze krant vroeg trainer Steven Seedo er enkele dagen voor de derby naar bij zijn selectiespelers. Hij kreeg wat nietszeggend gemompel retour. ,,Deze pot leeft niet anders dan andere competitiewedstrijden. Dat was de vorige seizoenen ook al”, vertelde Seedo, die zelf uit Middelburg komt. ,,Spelers kennen elkaar van vroeger op school en van het spelen tegen elkaar in jeugdselecties. Daar houdt het wel een beetje op.”

SKNWK-trainer Ralph Zegers, ook inwoner van Middelburg, bereidde deze wedstrijd niet anders voor dan andere wedstrijden. Geen geroep om er kort op te zitten of er een fysieke wedstrijd van te maken, omdat het een derby in de vierde klasse betrof. ,,Daar hebben wij helemaal de spelers niet voor”, zei hij na afloop. ,,Wij bleven uit de duels en speelden volgens het plan dat we al het hele seizoen hanteren.”

FC De Westhoek kwam na een half uur op voorsprong. De bal werd via de rechterkant, waar Andres Jonker weer eens aanzette, voorgegeven. Met behulp van de keeper wist Gijs van Duijvenbode opnieuw het net te vinden. Daarvoor was het SKNWK dat dicteerde. Langs de lijn werd over D-day op Schouwen-Duiveland gesproken. Naast deze derby werd veertien kilometer verderop in Kerkwerve de wedstrijd WIK’57-Brouwershaven gespeeld. De onderlinge gevoelens tussen WIK’57 en FC De Westhoek zijn sterker dan die van de partijen van dit weekend. Voor SKNWK is dit gewoon een dagje uit, klonk het.

Een beeld uit het duel tussen FC De Westhoek (lichtblauw) en SKNWK. © Dirk Jan Gjeltema

Geen gele kaart

Want van een wedstrijd vol strijdlust en passie was nog geen sprake. In de eerste helft werd geen gele kaart getrokken. Twintig minuten na rust maakte Jarno van Nieuwenhuize de verdiende gelijkmaker. FC De Westhoek berustte en de wedstrijd kabbelde voort. Tot er tien minuten voor tijd een vlammetje werd ontstoken. SKNWK stoomde op en gaf voor. Buitenspel, vlagde de grensrechter. De hele bank van SKNWK sprong op om met veel gebaar het ongenoegen te uiten. ,,Ga dan lekker iets anders doen”, beet Zegers de vlaggende selectiespeler van FC De Westhoek toe.

Niet veel later werd er een overtreding gemaakt op Karl Hanse van SKNWK. De scheidsrechter liet doorspelen en Mark de Feiter profiteerde: 2-1. De protesten waren niet van de lucht. Zegers liep het veld in en werd daar weer van afgestuurd. Ontvlamde de ‘derby’ dan eindelijk? Voor SKNWK mocht het niet meer baten. Vlak voor tijd schoot De Feiter van ver en uit stilstand nog de 3-1 binnen.

,,We speelden niet goed”, was Seedo eerlijk. ,,Onze kracht is dit seizoen dat we rustig blijven. Kansen komen vanzelf. Spelers als Gijs van Duijvenbode, Jelle Boogerd, Joan Hosymar en Mark de Feiter kunnen die afmaken.” Spelers van SKNWK verzilveren die kansen nog niet, stipte Zegers het verschil aan. ,,Het zou prettig zijn als we ze wel gaan binnenschieten. Volgende week spelen we tegen Brouwershaven. Dan moet dat maar een echte derby worden.”