Het Zeeuwse voetbalweekeinde in het cijfer 5

Bron: www.pzc.nl

RUDESTATS – Het was weer een enerverend voetbalweekeind in Zeeland. En het cijfer 5 stond centraal. En niet alleen omdat het de vijfde speelronde was. Er was een vijfde openingsgoal, een vijfde reuzendoder, twee keer vijf tegengoals en twee vijflingen.

Zaamslag

Je moet het hem nageven. Collega Juriën Dam (u weet wel, die van de PZC Voetbal Vodcast) dacht een aardige statistiek over zijn cluppie Zaamslag te hebben. En warempel: het klopte. Volgens hem gedijt Zaamslag in duels met de koploper. De zege van zaterdag op Luctor Heinkenszand was de aanleiding. Eerlijk is eerlijk: sinds de degradatie in 2017 uit de tweede klasse heeft Zaamslag vijf van de zes wedstrijden tegen de koploper niet verloren. Vorig seizoen won alleen Luctor Heinkenszand een keertje van de reuzendoder.

Zaamslag versus de koploper
19 oktober 2019: Zaamslag-Luctor Heinkenszand 2-0
16 mei 2019: Zaamslag-’s-Heer Arendskerke 1-1
6 april 2019: Zaamslag-Luctor Heinkenszand 0-2
8 december 2018: Zaamslag-Walcheren 1-0
31 maart 2018: Yerseke-Zaamslag 0-1
18 november 2017: Zaamslag-Yerseke 1-1

2×5

Hoofdplaat had zondag de bedenkelijke eer om als eerste dit seizoen een wedstrijd met dubbele cijfers te ervaren. De vijfdeklasser moest er tien slikken tegen Rimboe (1-10-nederlaag); in beide helften moest de ploeg vijf treffers incasseren. Samen met Schoondijke (vierde klasse zaterdag) en Koewacht (vierde klasse zondag)vormt Hoofdplaat een trio dat dit seizoen al zijn competitiewedstrijden heeft verloren.

Topscorers

Ibrahim Eryürük (HVV’24) en Jarno van Nieuwenhuize (SKNWK) zijn de enige twee spelers in het Zeeuwse amateurvoetbal die tot nu toe in elk van hun vijf wedstrijden hebben gescoord. Beiden tekenen momenteel voor meer dan de helft van de teamproductie. Eryürük heeft 6 van de 11 goals van HVV’24 gemaakt (55 procent), Van Nieuwenhuize staat op 10 van de 16 goals (zelfs 63 procent). Er is overigens nog een kaper op de kust: Nourredine Zaha heeft met Breskens nog maar twee wedstrijden gespeeld en in beide duels twee keer gescoord. Hij heeft 4 van de 5 Bressiaanse goals gemaakt (80 procent).

Openingsgoal

Arnemuiden verloor zaterdag de derby bij Oostkapelle/Domburg. De ploeg had wel de eerste klap, maar die was geen daalder waard (3-2-verlies). Wéér niet. Arnemuiden maakte voor de vijfde derby op rij de openingsgoal tegen Oostkapelle(/Domburg), maar slechts één keertje was dat de opmaat naar een overwinning. Dat was vorig seizoen in de eclatante 4-0-overwinning in Oostkapelle.

Openingsgoals Arnemuiden vs Oostkapelle
Seizoen 19/20: Joey dos Santos – 3-2-nederlaag
Seizoen 18/19: Joey dos Santos – 0-4-overwinning
Seizoen 18/19: Ronaldo Meijer – 1-2-nederlaag
Seizoen 17/18: Jordi van Koeveringe – 1-2-nederlaag
Seizoen 17/18: Jarco Boogaard – 1-1-gelijkspel