Voor Oekraïense kinderen blijft entree in competitie mogelijk

Bron: www.knvb.nl

Minderjarige vluchtelingen uit Oekraïne die graag willen voetballen in competitieverband, kunnen ook na donderdag 7 april worden ingeschreven. De spelers mogen dan alleen worden ingedeeld in elftallen uitkomend in de categorie B. Deze sluitingsdatum van de dispensatiewindow die de FIFA heeft opengesteld voor de overschrijving van Oekraïners geldt nu alleen nog voor meerder- en minderjarige categorie A-spelers. Zij blijven wel welkom bij Nederlandse clubs om mee te trainen. Op donderdag 9 juni opent de window voor reguliere overschrijvingen weer.

Een overschrijving aanvragen is alleen nodig op het moment dat een speler uit wil komen in de competitie. Iedere club is vrij om vluchtelingen mee te laten trainen en vriendschappelijke wedstrijden te laten spelen. De KNVB wil verenigingen juist vooral oproepen om voor de verdrietige situatie van de Oekraïense vluchtelingen het hart te laten spreken door het sociale karakter van de Nederlandse clubs te tonen. Een middagje meetrainen, aan je gezondheid werken door in beweging te zijn en een beetje afleiding hebben van een vreselijke situatie in het thuisland kan voor veel mensen in nood een lichtpuntje op de dag vormen.

Waarom papierwerk van belang is voor meedoen aan competities

Voor clubs die een speler uit Oekraïne willen inschrijven voor een competitie komt er wat papierwerk om de hoek kijken. Dat voelt soms wat omslachtig, maar is tegelijkertijd wel degelijk van belang. De FIFA staat in het algemeen geen transfers van minderjarige spelers toe om kinderhandel en uitbuiting te voorkomen. Voor minderjarige spelers kan alleen een internationale overschrijving plaatsvinden als de overschrijving voldoet aan een van de uitzonderingen die de FIFA daarvoor heeft vastgesteld. Daarbij moet vast komen te staan dat de reden van verhuizing naar Nederland niet aan voetbal gerelateerd is. Dus bijvoorbeeld als een speler met zijn ouders naar Nederland komt vanwege arbeidsomstandigheden, als vluchteling, of bijvoorbeeld voor een studie.

Voor de uitzonderlijke situatie van de Oekraïners heeft de FIFA een aantal documenten vastgesteld, dat moet worden ingediend. Een speciale commissie binnen FIFA oordeelt op grond van deze documenten of de KNVB voor een speler vervolgens een internationale overschrijving mag aanvragen. De meeste Oekraïense vluchtelingen kunnen niet de vereiste documenten aanleveren, maar de ervaring leert dat de FIFA hier soepel mee omgaat. Inmiddels is al een aantal minderjarige spelers uit de Oekraïne speelgerechtigd.

Een internationale overschrijving aanvragen of informatie opvragen kan door contact op te nemen met de afdeling Internationale Overschrijvingen via 0343-499119 of amateurtransfer@knvb.nl