Voorbeschouwing S.K.N.W.K. 1 – Smerdiek 1

Hieronder treft u de voorbeschouwing op het duel van as. zaterdag tussen S.K.N.W.K. 1 en Smerdiek 1. Deze voorbeschouwing is afkomstig van de website van Smerdiek (www.smerdiek.nl).

Zaterdag a.s. treft Smerdiek een ploeg in vorm: SKNWK. Het vorig seizoen verassend uit de derde klas gedegradeerde team staat fier bovenaan met 18 punten uit 6 wedstrijden. Ook het doelsaldo mag er zijn met 28 goals voor en 4 tegen. SKNWK, net zoals Smerdiek spelend in het blauw-zwart, heeft een zeer degelijke ploeg met nogal wat routine, met als bekendste naam de van HSV Hoek overgekomen Wilco de Valk.

Smerdiek presteert wisselvallig in de competitie, met een plaatsje in de middenmoot als gevolg. Smerdiek kan tegen SKNWK nog niet beschikken over Erik van Haaften (geblesseerd) en routinier Marcel Baan (vakantie). Jeffry Stoutjesdijk en Bart Stoutjesdijk zijn twijfelgevallen. Daartegenover staat wel de terugkeer van Jan de Viet uit een schorsing en ook routinier Jordy Hage is weer bij de ploeg gekomen.

Smerdiek heeft in het verleden niet vaak tegen de ploeg uit Nieuwerkerk gespeeld, daar SKNWK altijd één of twee klassen lager uitkwam. In de jaren tachtig kwam daar verandering in en sindsdien vonden er acht competitieontmoetingen in Nieuwerkerk plaats. Hiervan wist Smerdiek er drie te winnen, de thuisclub won ook drie keer en twee maal eindigde het treffen in een remise.

Ontmoetingen in Nieuwerkerk:

09-05-1981 1-8 Wim Vroegop jr. 3x, Ko Stoutjesdijk 2x, Rien Vroegop, Jaap Moerland en Jan de Viet (p)
30-01-1982 0-0 n.v.t.
11-09-1982 1-2 Rien Vroegop 2x
13-02-1993 3-4 Frans Gabriëls, Corné Stoutjesdijk, Frans Ista en Addy Stoutjesdijk
05-03-1994 1-1 Gert-Jan van Ham
29-10-1994 5-1 Remi Potappel
15-01-2000 7-2 Niels Hage 2x (vriendschappelijk)
17-02-2001 1-0 n.v.t.
16-11-2002 2-1 Erik van Haaften

Wedstrijd uit het verleden: 9 mei 1981 (bron: Eendrachtbode van 14-5-’81)

De laatste competitiewedstrijd van het seizoen heeft Smerdiek zich van een heel goede kant laten zien. Er werd snel en fris spel op de grasmat gelegd. SKNWK werd vanaf de eerste minuut onder druk gezet. De thuisclub gaf het echter niet zomaar cadeau. Smerdiek speelde een klasse partij. Na een paar gemiste kansen werd het na 15 minuten 0-1 door een prachtige kopbal van de inlopende Rien Vroegop na een afgemeten voorzet van Sjaak Moerland. In de 25ste minuut scoorde Wim Vroegop jr. op aangeven van zijn broer Rien: 0-2. Tussendoor had doelman Jan Guiljam verschillende schoten uit zijn doel geranseld. Er werd met een 2-0 voorsprong gerust. Daarna tapte de thuisploeg uit een ander vaatje, wat na 5 minuten resulteerde in 1-2. Vlak daarna was er een formidabele redding van Guiljam. Hij maakte twee schoten achter elkaar onschadelijk. Na een kwartier nam Smerdiek het initiatief weer in handen en Ko Stoutjesdijk (die een sublieme tweede helft speelde) maakte er 3-1 van. SKNWK kreeg een inzinking. Smerdiek klaarde het karwei koelbloedig. Jaap Moerland scoorde 1-4 na een 1-2 combinatie met Ko Stoutjesdijk. Via een tegenspeler scoorde diezelfde Ko Stoutjesdijk 1-5. Na een half uur werd Wim Vroegop jr. door de keeper onderuit gehaald. De strafschop werd verzilverd door Jan de Viet. Wim Vroegop jr. was nog goed voor twee doelpunten. Beide keren was het voorbereidende werk van Wim Vroegop sr. Vooral het laatste doelpunt van fantastisch. Na de keeper gepasseerd te hebben, draaide hij terug en passeerde de doelman met een prachtige boogbal. Smerdiek zwaaide de scepter in Nieuwerkerk en zorgde voor een mooie afsluiting van het seizoen door een 8-1 overwinning mee naar huis te nemen. Met eenzelfde inzet en enthousiasme had er dit seizoen wel meer ingezeten.
Opstelling: doel: Jan Guiljam; verdediging: Rien Koopman Lzn., Henny Zwagemaker, Adrie van Hemert en Henk Stoutjesdijk (Jan de Viet); middenveld: Sjaak Moerland, Rien Vroegop, Jaap Moerland; voorhoede: Wim Vroegop sr., Wim Vroegop jr., Ko Stoutjesdijk

We spreken van het seizoen 1980-1981. Smerdiek was het seizoen ervoor gedegradeerd uit de 3e klasse KNVB en kwam nu uit in de 4e klasse KNVB (de huidige 3e klas). Er waren enkele mutaties binnen de selectie opgetreden. Sjaak van Vossen, Mart Koopman en Chris van Hemert waren van het toneel verdwenen. Daartegenover stond de terugkeer van de ervaren Ko Stoutjesdijk, die een aantal jaren in België actief was geweest. Ook broer Henk Stoutjesdijk speelde weer mee, hij kwam een aantal seizoenen uit voor WHS. Voor routinier en captain Sjaak Moerland zou dit het laatste seizoen zijn in het eerste elftal. Trainer Jan Meesters, die Cees van de Wijngaarden was opgevolgd, behaalde een vijfde plaats in de competitie. Rien Vroegop werd topscorer werd met 10 doelpunten.

Selectie 1980-1981: keeper Jan Guiljam, Adrie van Hemert, Cor van den Hoek, Rien Koopman Lzn., Sjaak Moerland, Jaap Moerland, Wim Scherpenisse, Henk Stoutjesdijk, Ko Stoutjesdijk, Jan de Viet, Rien Vroegop, Wim Vroegop Jzn., Wim Vroegop Mzn., Dick Weggemans en Henny Zwagemaker.