“Geen stapje terug”

Onderstaand artikel stond deze week in ‘Ons Eiland’.

“Geen stapje terug”

Neele speelde onlangs zijn 500ste wedstrijd voor SKNWK

Nieuwerkerk- Voetballer Martijn Neele is al jarenlang een vaste waarde in het eerste elftal van SKNWK. Onlangs bereikte de 33-jarige verdediger een prachtige mijlpaal. Tegen Brouwershaven speelde hij zijn vijfhonderdste wedstrijd in het shirt van de blauw-zwarten. Neele: “Ik ben flink in het zonnetje gezet. Voor de wedstrijd kreeg ik een bos bloemen en na afloop een speciale ‘500-koek’ en een shirt met rugnummer 500.”

Neele herinnert zich moeiteloos enkele speciale wedstrijden. “In 2004 speelden we een beslissingswedstrijd tegen Zwaluwe om promotie naar de 2e klasse. De week voorafgaand aan die wedstrijd werd er over niets anders gesproken en alle kinderen werden geschminkt. Helaas verloren we.” Ook het bekerduel tegen Kloetinge was bijzonder. Die mannen arriveerden keurig in pak maar wij wonnen die wedstrijd. Die overwinning hebben we uitbundig gevierd en Wilco de Valk zong het hardst van allemaal. Een jaar later speelde hij er zelf!”

De naam van de Valk is gevallen. Na avonturen bij de hoofdklassers Kloetinge en Hoek besloot hij dit seizoen terug te keren op het oude nest. Voor Neele een belangrijke reden om nog minimaal een jaar door te gaan in het eerste. “Wilco is mijn voetbalmaatje. We voetballen al vanaf de jeugd samen en zijn goede vrienden van elkaar. Bovendien ben ik nog te fanatiek om een stapje terug te doen.”

Gedurende zijn carrière heeft Neele het voetbal zien veranderen. “De beleving is anders. Vroeger ging voetbal voor alles, tegenwoordig slaan spelers gemakkelijker een training over. Derby’s leven ook minder dan vroeger en de publieke belangstelling neemt af. In de toekomst ontkom je er niet aan dat clubs moeten gaan fuseren. Een aantal jaren geleden is een fusie tussen SKNWK en Duiveland ter sprake geweest. Dat is toen niet doorgegaan, maar persoonlijk zou ik daar geen moeite mee hebben.”

Aan zijn lange carrière kan wellicht nog een mooi seizoen worden toegevoegd. SKNWK is na zeven wedstrijden in de vierde klasse B zonder puntverlies, veroverde de eerste periode en versloeg derdeklasser VCK in de beker met 0-4. “Onze doelstelling is om zo snel mogelijk terug te keren naar de derde klasse. Vooraf wilden we niet te hoog van de toren blazen, maar nu het zo goed gaat mag je wel hardop uitspreken dat je kampioen wilt worden,” aldus Neele.

Favoriete elftal
Neele heeft in de afgelopen jaren veel verschillende teamgenoten gehad. Op verzoek stelt hij zijn favoriete SKNWK elftal samen: Leon Quik, Maarten Padmos, Ronnie de Bruine, Jacky de Bruine, Mark den Haan; Gert-Jan Tierie, Erwin Theunisse, Peter van de Cingel; Wilco de Valk, Robin Vrij en Michèl Flikweert. Trainers: Gerard Olijhoek en Cees Willemse
Neele: “Ik heb er goed over na moeten denken. Het valt niet mee om te kiezen, want elke speler heeft zo zijn eigen kwaliteiten. Daarnaast heb ik ook veel respect voor alle mensen rondom het eerste elftal en de trouwe aanhang die ons altijd volgt. Dat zie je niet bij elke amateurclub.”

Op meerdere fronten actief
Naast speler van het eerste is Neele bestuurslid en vult de website www.sknwk.nl. Neele: “Er gaat geen dag voorbij dat ik niets voor SKNWK, maar ik vind het dan ook ontzettend leuk om te doen.”

Door: Oscar Fonteine