“Alles viel precies op de juiste plaats”

Uitverkiezing SKNWK in 1997 van bijzondere waarde

NIEUWERKERK – Bij de uitverkiezing tot beste sportploeg van 1997 was over de winnaar, SKNWK, geen enkele twijfel. In een voetbalseizoen, dat overigens in september 1996 begon, klopte nagenoeg alles. In de derde klasse won het Nieuwerkerkse elftal zeventien van de 22 duels, klopte het in de tweede bekerronde het veel sterkere Kloetinge, was SKNWK de beste, eilandelijke ploeg op de Zierikzeesche Nieuwsbode Trofee en maakte ze een veelbelovende start in de tweede klasse. Maar hoe is het de jongens van toen nadien vergaan?

De antwoorden zijn te vinden Martijn Neele. De speler van SKNWK houdt – voor wie het nog niet wist – alles bij van zijn club. Zijn rijke archief biedt uitkomst voor alle vragen over het elftal uit het seizoen 1996/1997. ,,Voor mezelf is het de beste ploeg waarin ik heb gespeeld. Het was een supermix tussen jong en oud. Er zat heel veel voetbal in en dat was wel de kracht. We hadden twee geweldige trainers. Het was een unieke combinatie, zeker voor toen. Het waren twee mensen die elkaar goed aanvoelden maar ook elkaars tegenpolen waren. Alles viel precies op de juiste plaats.”

De uitverkiezing van SKNWK had in 1997 een bijzondere waarde. Het was namelijk het eerste sportgala voor heel Schouwen-Duiveland. Er kwam een eilandelijke verkiezing vanwege de gemeentelijke herindeling tot één gemeente. Één voor één bekijkt WereldRegio in het volgende overzicht waar de jongens van toen nu uithangen.

Martijn Neele (33 jaar): Speelde toen voorstopper, nu alweer zeven jaar laatste man. Vanwege de ziekte van Pfeiffer ging het kampioenschap in de vierde klasse vrijwel aan hem voorbij. In 1996/1997 speelde hij alle 22 wedstrijden, al viel hij in het laatste duel met een blessure uit.

Oby Kikstra (33): Na 2000/2001 gestopt bij eerste elftal en naar SKNWK 3 gegaan. Later gelijk met Ronnie de Bruine, die trainer werd van Ouwerkerk, naar Ouwerkerk vertrokken. Is daar nog steeds lid, maar blessures houden hem regelmatig aan de kant.

Wilco de Valk (32): Was in kampioensjaar topscorer met 19 treffers. Vertrok in 1999 naar Kloetinge waar hij zes jaar speelde en daarna twee seizoenen voor Hoek uitkwam. Sinds dit seizoen weer actief in SKNWK 1. Wordt op de dag van sportverkiezingen 2007 33 jaar.

Kees-Jan van Nieuwenhuize (37): Misschien wel de meest verrassende naam van de huidige selectie. Besloot aan het begin van dit seizoen er weer voor te gaan. Vanwege blessures heeft SKNWK nog niet echt veel plezier aan hem gehad en lijkt niet tot de eerste elf van trainer Peter Groenewegen te behoren als iedereen fit is. Neele: ,,Leuk dat Kees-Jan er weer is”.

Peter van der Cingel (36): Na 2000/2001 in een lager elftal gaan spelen en is daarna onder meer vanwege blessureleed gestopt. Heeft zijn sportieve energie daarna in tennis gestopt (en dat gaat hem niet slecht af). Sinds anderhalf jaar voetbalt hij weer bij SKNWK 4 en heeft een zoontje bij de F’jes.

Leon Quik (39): Ook gestopt bij het eerste elftal na 2000/2001, maar kwam weer terug nadat Cees Willemse in zijn tweede periode bij SKNWK een beroep op hem deed. De trainer had liever Quik dan Pascal Dalebout op dat moment. Afgelopen seizoen is hij voor de tweede keer en echt gestopt bij het eerste. Neele: ,,Quik is een gouden clubman”.

Ronnie de Bruine ((38): Na 2000/2001 in lager elftal gaan voetballen. Werd daarna trainer van Ouwerkerk en DFS maar zonder noemenswaardige successen. Heeft vorig jaar nog aantal keren met derde en vierde elftal meegetraind. Verder laat hij op donderdagavond en zaterdagmiddag regelmatig zijn gezicht zien op sportpark Het Springer.

Mark den Haan (32): Na 2006/2007 gestopt. Vanwege werk op zaterdag is hij er eerder uit geweest. Neele vindt het zonde dat de verdediger niet meer speelt. ,,Hij was een constante speler met veel inzicht en veel strijd. Hij was het gewoon een beetje beu. Als hij thuis is, komt hij kijken. Maar hij wil die verplichting op zaterdag niet meer.”

Jacky de Bruine (37): Maakte onlangs zijn ‘rentree’ in het vierde en scoorde meteen tweemaal. Brak in 2005 in duel met Bruse Boys zijn arm en maakte nog een uitstapje naar DFS.

Erwin Theunisse (36): Vertrok vier seizoenen geleden naar een lager elftal van Renesse. Is nog altijd clubtopscorer van SKNWK aller tijden. Hij maakte er 129.

Michèl Flikweert (37): Is na 2000/2001 in lager elftal gaan spelen. Voetbalt nu in SKNWK 4 en is jeugdvoorzitter.

Gerard Olijhoek (trainer, 67): Deed de veldtraining. Heeft na SKNWK geen club meer gehad. Trainde wel tot enkele jaren geleden de eilandelijke jeugdkeepers.

Cees Willemse (coach, 54): Vertoefde twee perioden van drie seizoenen in Nieuwerkerk. De eerste, succesvolle met Olijhoek, de tweede keer was hij alleen de baas. Het einde van zijn tweede termijn had bijzonder mooi kunnen worden. Echter, de allerlaatste wedstrijd voor promotie naar de tweede klasse ging met 1-0 van Zwaluwe verloren. Aan deze zwarte bladzijde in clubhistorie wordt SKNWK niet graag herinnerd. En al zeker de doelman van toen niet.

Freek van Marle (reserve, 32): Speelt nu bij Ouwerkerk, is jarenlang vlagger bij SKNWK 1 geweest.

Sam Flikweert (reserve, 42): Rigoureus gestopt. Heeft een zoontje bij de F’jes spelen.

Jan-Jaap Padmos (reserve, 30): De grote onbekende van toen en nu. Het was een hele stille jongen. Speelde ineens bij Zierikzee en kwam ook zo weer terug. Het ‘jammer hoor’ van Neele spreekt boekdelen als hij de loopbaan van Padmos wil duiden.

John Roks (reserve, 32): Speelt nu in het derde van SKNWK.

Harald Kesteloo (vlagger, 46): Heeft vlag aan Van Marle overgegeven. Trouwe supporter uit en thuis.

Laurens Kik (leider, 44): Helpt nu achter de bar van de kantine.

Jan de Jonge (fysiotherapeut, 59): Is nog steeds te raadplegen bij blessures. Neele: ,,Voor een behandeling kunnen we bij hem langs. Dat is onder Kees Kommer begonnen”.

Het kampioenselftal van SKNWK uit het seizoen 1996/1997.