Droogte verstoort competitie

Frits Bakker

MIDDELBURG – De rasvoetballer Jonathan Constancia zal, zelfs als hij niet geschorst is, zondag niet te bewonderen zijn in een thuiswedstrijd van Vlissingen.

Het is nu al vrijwel zeker dat er op veel velden van de gemeenten Vlissingen, Middelburg en Reimerswaal dit weekeinde niet wordt gevoetbald vanwege de droogte op de velden.

Waar in de voorbereiding op de competitie kunstmatig gesproeid is, liggen de velden erbij als een groen biljartlaken. Bij Dauwendaele, Walcheren en Rillandia zijn overal kale plekken en is de bovenlaag zo hard als beton.

Gideon den Dekker, wedstrijdsecretaris bij Rillandia, weet zich geen raad meer met de wedstrijden. ,,De velden liggen er zo slecht bij dat er echt niet op kan worden gespeeld. Doen we dat wel, dan brengen we schade aan, die later op ons zal worden verhaald.”

Jan Steenbakkers van Walcheren: ,,We zijn slachtoffer van de gemeente, die niet wil of kan sproeien. Ze hebben er geen capaciteit voor, zeggen ze, of de prijs is te hoog. Ik ga er dan ook zeker vanuit dat we dit weekend weer niet spelen.”

Eddy Dobbeleir van Vlissingen: ,,Ik vrees het ergste voor zondag, maar ook met trainen liggen we hopeloos achter. Wij trainen nog op het oudste kunstgras dat er bestaat, dus zo lekker is dat niet. Ik mag wel spreken van een rampzalige voorbereiding door die droogte.”

Ko Noordhoek van Dauwendaele: ,,Voor ons is het ook een levensgroot probleem, want met al onze elftallen kunnen we maar op één kunstgrasveld spelen. We moeten zoeken naar iets anders, trainen in een park bijvoorbeeld.”

Toch is er enig licht in de duisternis. Zo zegt Eldridge Pentury, secretaris van Jong Ambon: ,,Op dit moment is bijna alles vrijgegeven maar ze bepalen vrijdag pas of dit weekend een volledig programma afgewerkt kan worden. Het geluk is dat we samen met Dauwendaele de beschikking hebben over een Wetra-veld, een natuurgrasveld met kunstvezel, waarop de eerste selecties mogen trainen en spelen.”

Wat de Schouwse clubs betreft, zegt Jacob Muller van Bruse Boys: ,,Door de buien van vorige week zijn de velden iets opgeknapt. Het hoofdveld ligt er redelijk bij. We hebben er zand opgegooid, zodat het geen schade kan oplopen. Ik verwacht dat we kunnen spelen.” Toon van Tiggelhoven van Zierikzee: ,,We hebben op dit moment groen licht, maar al te lang moet het niet droog blijven. Van mij mogen er nog minstens vijf buitjes vallen, anders mogen we dit weekend vermoedelijk maar één wedstrijd per veld laten spelen.” Noordhoek vindt dat er goed moet worden nagedacht over de toekomst. ,,We hebben geen bronnen in de buurt, zodat er niet gesproeid kan worden. En een installatie aanschaffen is kennelijk te duur. Maar dit probleem zal zich vaker voordoen. Door de klimaatverandering, met veel droge zomers, krijgen we er steeds vaker mee te maken.”

Jos Joosse, toezichthouder van de gemeente Middelburg: ,,We zijn inderdaad bezig om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om bronnen te slaan. Want nu kunnen we geen water geven, omdat de bronnen er gewoonweg niet zijn. En dan kom je zoals nu, met twee maanden bijna zonder regen, gegarandeerd in de problemen met je velden.”

De KNVB bekijkt alles van afstand en met enige vrees voor de voortgang van de competitie. Emile Agterberg, competitieleider zaterdag: ,,We kunnen in de komende weken nog doordeweeks laten inhalen, maar veel langer moet dit niet meer duren. Dan komen we echt in moeilijkheden. Ik hoor gelukkig betere berichten van Schouwen, maar uit Vlissingen, Middelburg en Reimerswaal bereiken ons nog steeds zorgelijke signalen.”

,,Ik denk niet dat het nog lang gaat duren”, vermoedt Gideon den Dekker. ,,We krijgen meer vochtige nachten vanaf nu, dan ligt er ’s morgens dauw op het veld, zodat het gras zich een beetje kan herstellen.”