Zierikzee opent deur naar zaterdag

door Rudy Boogert

ZIERIKZEE – Over een maand zullen de leden van voetbalclub Zierikzee zich erover uitspreken of ze willen overstappen naar het zaterdagvoetbal.

De eerste indrukken uit een enquête die afgelopen weken onder spelers is verspreid, zijn dat een meerderheid een voorkeur heeft voor het zaterdagvoetbal. “Dan moeten we onze kop niet in het zand steken”, vindt voorzitter Toon van Tiggelhoven.

De enquête is uitgeschreven onder de spelers uit de hoogste jeugdcategorieën en de senioren. In de eerste week van januari zal het bestuur de resultaten bespreken. “Ik verwacht dat de twee laagste seniorenelftallen wel op zondag blijven spelen” , zegt Van Tiggelhoven. Bij de andere leden liggen de verhouding anders. ” Als de leden voor de zaterdag kiezen, dan stappen we volgend seizoen al over. ”


Om meer publiek te trekken (en dat lukte) troffen Zierikzee (rood-zwarte shirts) en Zeelandia Middelburg elkaar vorig seizoen twee keer op zaterdagavond in plaats van op zondagmiddag. Het zou zomaar de toekomst kunnen worden: Zierikzee-Zeelandia Middelburg op zaterdag. foto Lex de Meester

Persoonlijk zou dat Van Tiggelhoven zeer doen. “Ik ben op en top zondagman. Ik ben katholiek opgevoed. We gingen op zondag altijd naar de kerk, vervolgens naar opa en oma waar pa en moe een kaartje gingen leggen. Maar om twee uur was de kaarttafel leeg, want dan gingen we met z’n allen naar het voetbalveld.”

“Wij hadden destijds ook niet veel anders. Dat is één van de redenen dat het zondagvoetbal minder wordt. Er was toen eigenlijk alleen maar voetbal op zondag. Maar de belangrijkste oorzaak is het uitgaansleven. Vroeger gingen wij op zaterdagavond ook weg, maar de kroeg ging om twaalf uur dicht en dan stonden wij een dag later fit op het veld.”

Tegenwoordig begint het ‘feest’ op zaterdag meestal pas om middernacht. “Twee jaar geleden kreeg ik in de gaten dat zondagvoetbal in Zierikzee het moeilijk zou krijgen. Ons tweede speelde in de reserve eerste klasse en zelfs de hoofdklasse. Prachtig niveau natuurlijk, maar het betekende wel vaak om acht uur ’s ochtends vertrekken. En dat deed veel jongens pijn.”

Na die topperiode keerden heel veel spelers Zierikzee de rug toe. Allemaal gingen ze naar een zaterdagclub. Thomas Vos, Michiel Tamerus, Robin van Welt en Niels Verkaart kozen voor Mevo, Martin van der Schee, Pascal Stoutjesdijk en Kasimier Snoek gingen naar ZSC’62, Mariko Rouw, Patrick Verboom, Vincent Bakker naar DFS en Wesley Goud koos voor SKNWK.

Van Tiggelhoven sluit de ogen niet voor die realiteit. “We kunnen wachten en lijdzaam toezien hoe we nog meer leden verliezen. Maar we kunnen ook goed luisteren naar de leden.”

3 reacties op "Zierikzee opent deur naar zaterdag"

  1. Wesfan | 24-12-2009 at 14:20 |

    En als die slim is, komt die gewoon terug
    Of is 4de klasse zaterdags top…

  2. die deur | 24-12-2009 at 12:46 |

    snel dichtdoen

  3. nieuwerkerk | 24-12-2009 at 09:44 |

    Wesley ging als nieuwerkerker gewoon terug naar de club waar die vandaan kwam

Reacties gesloten.