De Jonge vreest boerenkoolvoetbal

door Klaas Verspoor

ETTEN-LEUR – Drie speelrondes voor het einde van het seizoen 2009/2010 verkeert keeper Koen de Jonge met SKNWK in acute degradatienood.

Morgen treft hij in Burgh-Haamstede streekgenoot DFS. “Gezien de situatie moeten wij er volle bak voor gaan”, beseft De Jonge.

DFS speelt in de degradatiestrijd een cruciale rol. De ploeg speelde de afgelopen weken al tegen SKNWK’s concurrenten en bewees in die duels de eilandgenoten géén dienst. DFS verloor van Kruiningen en speelde gelijk tegen Spui. Op de slotdag gaat DFS ook nog eens op bezoek in Spui. De Jonge: “DFS zal er tegen ons wel volle bak voor gaan. Het is toch weer Nieuwerkerk. Ik hoop dat DFS het seizoen rustig gaat uitvoetballen, maar dat ze wel hun sportieve plicht doen. Maar als ze ons willen ‘naaien’, dan kan dat.”

In Nieuwerkerk moest de sluitpost eerder dit seizoen vijf tegentreffers incasseren. DFS won het eerste treffen, door goals van Jarno Vermeulen (2x), Pieter de Munnik, Jeroen Grefkens en Kevin Veerhoek, met 5-0. Bij SKNWK willen ze niet meer aan die wedstrijd worden herinnerd.

De Jonge, die sinds januari van dit jaar op trainingsavonden en op de zaterdag pendelt tussen zijn woonplaats Etten-Leur en Nieuwerkerk, maakt in zijn derde seizoen als eerste doelman een bijzonder jaar door. “Het is te vaak alles of niks. Het is te wisselvallig. Je ziet vaak dat de lagere teams, die toch al in de hoek zitten waar de klappen vallen, ook nog eens geen geluk hebben.” De keeper gruwelt van de gedachte om te degraderen, maar SKNWK heeft in de resterende duels alles nog in eigen hand. Na DFS komt Spui op bezoek in Nieuwerkerk. “Als we die maar winnend af kunnen sluiten. Maar het seizoen moet niet afhankelijk zijn van één wedstrijd. Je moet het als ploeg wel verdienen en soms laten we écht wel goed voetbal zien. Het zou zonde zijn voor de jonge gasten om in de vierde klasse weer opnieuw te moeten beginnen. Een paar jaar terug waren we daar ook veel te goed voor. Daar wordt toch meer boerenkoolvoetbal gespeeld. Je speelt af en toe tegen verenigingen die met een handbalverdediging spelen.”

Koen de Jonge, in het dagelijks leven tekenaar bij een architectenbureau in Breda, zet ook in het veld graag zelf de lijntjes uit. ,,Als keeper ben je de beste toeschouwer van het veld. Je ziet alles voor je: alles wat fout gaat en alles wat goed gaat.” Voor De Jonge én SKNWK is het te hopen dat tegen DFS vooral dat laatste het geval is.